У Молдові дозволили заочно судити олігарха-втікача Плахотнюка у "справі мільярда"

Четвер, 17 листопада 2022, 21:18

Суд кишинівського району Чокана задовольнив клопотання Антикорупційної прокуратури про розгляд справи щодо колишнього лідера Демократичної партії Молдови, олігарха-втікача Влада Плахотнюка без його присутності.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

"Суд Чокан задовольнив клопотання і дозволив завершити кримінальний процес за відсутності обвинуваченого Володимира Плахотнюка у справі про крадіжку мільярда", – повідомили в четвер у пресслужбі прокуратури.

Рішення суду можна оскаржити в Апеляційній палаті Кишинева, після чого справу направлять до суду для розгляду по суті.

Раніше Антикорупційна прокуратура повідомила, що завершує розслідування справи Плахотнюка після того, як до Кримінально-процесуального кодексу внесли поправки, що дозволяють завершувати кримінальний процес за відсутності обвинуваченого.

Молдовський олігарх Плахотнюк оголосив про повернення в політику й прокоментував санкції США

Розслідування стосується так званої справи про "крадіжку мільярда", в якій Плахотнюка звинувачують у виведенні $39 млн і €3,5 млн із трьох збанкрутілих банків. У її межах олігарха звинувачують у створенні та керівництві злочинною організацією, шахрайстві та відмиванні грошей.

Зокрема, у 2013-2015 роках Плахотнюк отримав на свої рахунки через компанії-резиденти, засновані лідером проросійської партії "Шор" Іланом Шором через посередників, понад $39 млн і €3,5 млн. Ці гроші – банківські кредити, отримані шахрайським шляхом від молдовських банків.

У межах розслідування прокуратура заарештувала майно Плахотнюка на суму понад один мільярд леїв (понад €50 млн).

Влад Плахотнюк – молдовський олігарх, який фігурує в кількох кримінальних провадженнях. Під тиском США Плахотнюк утік з Молдови на тлі загострення політичної кризи у 2019 році. Він склав із себе повноваження голови Демократичної партії Молдови, яка до того часу була партією влади.

26 жовтня посол США у Молдові Кент Дойл Логсдон після зустрічі з президенткою Маєю Санду провів брифінг, на якому повідомив про санкції США проти Плахотнюка, лідера проросійської партії "Шор" Ілана Шора та ще семи пов’язаних з ними осіб "за системну корупцію та втручання у вибори, підтримуване Кремлем".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.