Польща встановлює засоби спостереження на прикордонній стіні з Білоруссю

П'ятниця, 18 листопада 2022, 17:04

Польські урядовці у п'ятницю проінспектували початковий етап встановлення високотехнологічного обладнання для моніторингу вздовж металевої стіни на кордоні з Білоруссю, покликаного запобігти напливу нелегальних мігрантів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський заявив, що стіна висотою 5,5 метрів скоротила кількість спроб перетину кордону в десять разів. Прикордонна служба Польщі заявила, що щоденна кількість перетинів кордону мігрантами скоротилася до кількох десятків у порівнянні з тисячами в 2021 році і на початку цього року.

Будівництво стіни спрямоване на запобігання тому, що польська влада називає спробами самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка виштовхнути тисячі мігрантів до Польщі і, таким чином, дестабілізувати ЄС.

Перехід кордону  через складну місцевість і низькі температури призвів до загибелі щонайменше 27 мігрантів, причому польській владі часто доводилося приходити на допомогу групам, які застрягли у віддалених болотистих місцевостях.

Камінський сказав, що разом з бар'єром, який будується на кордоні з Калінінградською областю РФ, Польща матиме "найкраще захищений кордон в Європейському Союзі".

Камери і датчики руху вже встановлені на 21-кілометровій ділянці стіни. Очікується, що встановлення обладнання для моніторингу вздовж усієї 206-кілометрової (128-мильної) довжини стіни буде завершено до кінця року.

Стіна допоможе "запобігти нелегальній міграції, яка є політично мотивованою і спрямована на дестабілізацію ситуації в регіоні", сказав Камінський.

Посилаючись на насильницькі інциденти на кордоні рік тому, Камінський сказав, що зараз "ситуація набагато, набагато краща".

Міністр повідомив, що польська фірма почне в цьому році встановлювати високотехнологічне обладнання для моніторингу вздовж 210-кілометрового сухопутного кордону з Калінінградом, де зводиться колючий дріт. Польща заявляє, що бачить ознаки того, що Росія хоче спрямувати мігрантів в країну через цей ексклав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.