Мін’юст США назначив спецпрокурора для ведення розслідувань щодо Трампа

оновлено 21:45
П'ятниця, 18 листопада 2022, 21:19

Генеральний прокурор США Меррік Гарленд призначив спеціального прокурора, який буде керувати розслідуваннями щодо 45-го президента Дональда Трампа.

Про це в п’ятницю з посиланням на співрозмовника Мін’юсту США повідомили Politico та Reuters, передає "Європейська правда".

За словами чиновника, який говорив на умовах анонімності, спеціальний прокурор буде наглядати як за розслідуванням поводження Трампа із секретними урядовими документами, так і за розслідуванням спроб втручання в мирну передачу влади на президентських виборах 2020 року.

Оновлено 21:45. Як повідомили в міністерстві юстиції США, спеціальним прокурором у справах Трампа стане Джек Сміт, який до цього працював прокурором Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Як нагадує Reuters, це буде вже третій спецпрокурор Міністерства юстиції США з 2017 року: попередніми були колишній директор Федерального бюро розслідувань Роберт Мюллер, призначений для нагляду за федеральним розслідуванням президентської кампанії Трампа 2016 року і його контактів з Росією, та Джон Дарем, якому доручили розслідування витоків розслідування ФБР щодо кампанії Трампа 2016 року.

У Нью-Йорку розпочався суд у справі про шахрайство бізнес-імперії Трампа

Спецпрокурори, як правило, користуються високим рівнем незалежності у своїй діяльності, щоб уникнути потенційного конфлікту інтересів.

Дональд Трамп, який буде балотуватися в президенти США у 2024 році, фігурує в кількох гучних розслідуваннях. Зокрема в Конгресі ведеться розслідування подій 6 січня 2021 року під Капітолієм, у якому Трампа можуть звинуватити в саботажі своїх обов’язків як верховного головнокомандувача.

Є також підозри щодо можливого втручання Трампа в затвердження результатів президентських виборів у штаті Джорджія. Крім того, в серпні Федеральне бюро розслідувань здійснило обшуки в резиденції 45-го президента США в Мар-а-Лаґо, де він, імовірно, в порушення процедури тримав секретні документи. За це Трампу може загрожувати ув’язнення.

Читайте також: Третій похід у Білий дім: якими є шанси Дональда Трампа знову стати президентом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.