РФ поскаржилась державам ОБСЄ на Польщу, яка не пускає Лаврова на міністерську зустріч

Субота, 19 листопада 2022, 14:22

МЗС РФ назвало "безпрецедентним і провокаційним" рішення влади Польщі не дозволяти в’їзд в країну главі відомства Сєргєю Лаврову для участі в міністерській зустрічі ОБСЄ у Лодзі 1-2 грудня.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у заяві МЗС РФ.

"Протягом усього року замість зміцнення ОБСЄ Варшава завзято руйнувала її підвалини, робила все що могла для ерозії засадничої для організації культури консенсусу, стимулювала небезпечні відцентрові тенденції. Правил процедури не дотримувалися. У директивних органах стараннями головування панував хаос. Тим самим продемонстровано повну нездатність обіймати таку відповідальну посаду. Варшава дискредитувала не тільки себе, а й завдала непоправної шкоди авторитету всієї Організації загалом" - нарікають у відомстві.

На їхню думку, неприйнятний випад проти Росії в контексті ради міністрів ОБСЄ - кульмінація всього "антиголовування" Польщі в Організації.

"Польська влада не дає Організації повноцінно виконувати свої функції: спочатку заблокувала можливість участі російських парламентарів в осінній сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ (Варшава, 24-26 листопада ц.р.), тепер грубо обмежила права нашої делегації на міністерській зустрічі. Подібними руйнівними рішеннями поляки за підтримки своїх однодумців із західного табору штовхають ОБСЄ в прірву" - йдеться у заяві.

При цьому в МЗС РФ висловили переконання, що всі розсудливі політики поділяють позицію російської сторони про неприпустимість подібних дій і дадуть їм принципову оцінку.

"Відповідний запит було вчора направлено всім державам-учасницям ОБСЄ" - заявили у відомстві.

Попри обурення, Москва все ж вирішила не бойкотувати міністерську зустріч ОБСЄ. Російську делегацію очолить постійний представник при ОБСЄ.

Напередодні повідомлялося, що Польща не допустить російську делегацію на міністерське засідання Організації з безпеки і співробітництва в Європі в наступному місяці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.