Уряд Італії наразі не готує новий пакет зброї Україні: радиться з НАТО і "вивчає потреби" - ЗМІ

Середа, 2 листопада 2022, 11:59

Уряд Італії наразі не розглядає новий указ про відправку зброї в Україну, оскільки заявляє про необхідність скоординувати свої дії з НАТО та з’ясувати деталі військових потреб України. 

Про це повідомило видання Il Mesaggero з посиланням на джерела, пише "Європейська правда".

Урядові джерела наполягають, що операція з передачі Україні зброї не рухається вперед  "тільки й виключно тому, що спочатку необхідно узгодити з НАТО та вникнути у деталі військових вимог України. Тільки тоді ми зрозуміємо, що потрібно Києву, та яке озброєння ми зможемо надати".

Італія планує надати Україні самохідні гаубиці та РСЗВ - ЗМІ

Вирішальною зустріччю, яка дозволить зосередитись на нових поставках, стане візит до Риму генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, запланований на найближчі кілька днів. Під час візиту Столтенберг зустрінеться з прем’єркою Джорджією Мелоні та  міністром оборони Гвідо Крозетто.

За даними видання, у питанні поставок зброї Україні Рим зіткнувся з трьома проблемами.

Зокрема, минулого тижня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба попросив міністра закордонних справ Антоніо Таяні надати системи протиповітряної оборони. Йдеться про постачання складних та дорогих зенітних ракет класу "земля-повітря" SAMP-T. Проте, як наголошується, в Італії мало таких батарей, тому Рим вагається, оскільки не хоче послаблювати свою систему оборони. Швидше за все, буде розглянуто інші системи озброєння.

МЗС - італійському сенатору: поширення наративів РФ заохочує до продовження її злочинів в Україні

Друга проблема полягає в тому, що новий указ стане шостим з початку російського вторгнення в Україну в лютому, а Рим ще не поставив усі озброєння, виділені Києву у четвертому та п'ятому міжміністерських указах. "Тому ми маємо завершити роботу, перш ніж зіткнутися з новим", - запевнили у міністерстві оборони.

Третя проблема є процедурною. Для того, щоб мати можливість розробити новий пакет озброєнь, міністру оборони необхідно звернутися до парламентської комісії, яка наразі не працює через закінчення терміну повноважень старого законодавчого органу.

За словами джерел, за заморожуванням шостого указу не стоять соратники Мелоні по коаліції Маттео Сальвіні та Сільвіо Берлусконі. "Військова підтримка Києва не ставиться під сумнів. Позиція Мелоні та уряду зрозуміла і не викликає сумнівів: шлях пройдений, і ми йтимемо вперед", - зазначило джерело.

Читайте також: Зброя для України, друзі Путіна та неофашисти: як планує працювати новий уряд Італії

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.