Європа за останні 30 років нагрілась більше, ніж будь-який інший континент

Середа, 2 листопада 2022, 19:12

За останні три десятиліття Європа зазнала найбільшого підвищення температури серед усіх континентів.

Про це йдеться в доповіді Всесвітньої метеорологічної організації, пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Доповідь про стан клімату в Європі вийшла після екстремального літа. Рекордна спека була зафіксована в Британії, альпійські льодовики зникають з безпрецедентною швидкістю.

"Європа являє собою живу картину потепління у світі і нагадує нам про те, що навіть добре підготовлені суспільства не захищені від впливу екстремальних погодних явищ", - йдеться в заяві генерального секретаря ВМО Петтері Тааласа.

У доповіді йдеться про те, що з 1991 до 2021 року температура в Європі підвищувалася в середньому на 0,5 градуса Цельсія за десятиліття, тоді як середній глобальний показник становив лише 0,2 градуса Цельсія.

Минулого року екстремальні погодні явища, посилені зміною клімату - переважно повені та шторми - завдали Європі збитків, що перевищують 50 мільярдів доларів.

Причина, через яку Європа теплішає швидше, ніж інші континенти, пов'язана з тим, що більша частина континенту розташована в субарктичній і арктичній зонах - регіоні, який найшвидше нагрівається на Землі, а також зі змінами у зворотному зв'язку клімату, кажуть учені.

Наприклад, менша кількість хмар над Європою влітку означає, що більше сонячного світла і тепла тепер досягає континенту.

Незважаючи на підвищення температури, Європейському союзу вдалося скоротити викиди парникових газів на 31% у період із 1990 до 2020 року, ідеться в доповіді, а до 2030 року планується скоротити викиди на 55%.

Нагадаємо, вперше за 140 років у селі Муте, яке офіційно визнане найхолоднішим у Франції, зафіксовано безморозний жовтень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.