Українки передали главі Пентагону прапор з Херсонщини та попросили літаки

ексклюзив
Понеділок, 21 листопада 2022, 09:22

Українські активістки та військові під час безпекового форуму у Галіфаксі (Канада) передали міністру оборони США Ллойду Остіну прапор, який ховала місцева мешканка на окупованій Херсонщині.

Про це "Європейській правді" розповіла у Галіфаксі Дарина Каленюк, виконавча директорка Центру протидії корупції, яка після початку повномасштабної війни опікується адвокацією постачання зброї.

фото з Твіттера Ганни Гопко
фото з Твіттера Ганни Гопко

Як відомо, Ллойд Остін був одним з учасників форуму у Галіфаксі, де виступив із промовою, а в кулуарах форуму коротко перетнувся з групою українок – військових та цивільних – яких також запросили на подію.

"Ми мали можливість коротко поговорити з міністром оборони США Ллойдом Остіном і подарували йому прапор. Цей прапор дуже символічний. Українська жінка, яка жила в окупованому селі на Херсонщині, зняла його з флагштока в центрі села, коли туди зайшли росіяни. Вона 8,5 місяців, доки тривала окупація, зберігала цей прапор, ховала його, ризикуючи життям у разі, якби у неї цей прапор знайшли", - розповіла Каленюк ЄвроПравді.

Від пані, яка сховала стяг, той потрапив до військових. "Коли ЗСУ звільнили це село – вона подарувала цей прапор наших захисникам, і ті підписали цей прапор, тому він і дуже красивий, і дуже символічний", - додала активістка.

Передати цей прапор очільнику Пентагону доручили старшому лейтенанту Юлії Микитенко, яка безпосередньо до поїздки в Галіфакс воювала на Сході України.

За словами Каленюк, цю нагоду українки використали, щоби попросити нову зброю для України.

"Остін був дуже зворушений і сказав, що його команда щодня працює, щоб отримати те, що нам потрібно. Ми подякували за те, що є, і попросили розблокувати деякі найменування військової допомоги, зокрема військові літаки та бронетехніку, як-от сучасні танки", - пояснила вона.

Як повідомлялося, на безпековому форумі у Галіфаксі премію імені сенатора Маккейна присудили жінкам України.

Читайте також про те, як глава Пентагону підсумував результати "Рамштайну-7".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.