Чехія готує власний санкційний список осіб, які підтримують путінський режим

Понеділок, 21 листопада 2022, 16:46

Чехія окрім списку санкцій, затвердженого Євросоюзом, має намір скласти власний перелік прізвищ тих, хто підтримує путінський режим. 

Про це йдеться в публікації Czech Radio, пише "Європейська правда".

Санкційний закон, який дозволяє затвердити список на національному рівні, вже передано на розгляд до Сенату і він може набути чинності наступного року.

За даними "Чеського телебачення", санкції можуть торкнутися, наприклад, Леоніда Левітіна, брата колишнього міністра транспорту РФ Ігоря Левітіна, а нині помічника в адміністрації президента Росії.

Через свою кіпрську компанію Леонід Левітін інвестував у Чехії сотні мільйонів крон. Серед проєктів Левітіна - соціальний центр у селищі Брди, співробітники якого відмовилися відповідати на запитання журналістів.

За планом, на першому етапі санкції могли б поширюватися на громадян РФ та Білорусі, щодо яких є переконливі докази того, що вони підтримують режим Путіна. Як повідомляє ČT24, у чеському списку можуть опинитися близько 60 прізвищ.

У роботі над укладенням списку братиме участь поліція та спецслужби країни. 

"У деяких випадках санкції Євросоюзу поширюються лише на заборону на в'їзд чи блокування майна. А ми, наприклад, ухвалимо рішення, що маємо намір запровадити щодо деяких осіб ширший спектр санкцій", - повідомив представник МЗС Давид Конецький.

За словами міністра закордонних справ Яна Ліпавського, такий список стане дієвим інструментом зовнішньої політики Чехії.

Критерієм для занесення до чеського списку санкцій стане не лише підтримка даними особами вторгнення в Україну. Ще один параметр - це зовнішньополітичні інтереси Чеської Республіки та питання її безпеки.

Раніше міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський виступив проти нав’язування Україні умов миру із Росією, яка розпочала проти неї повномасштабну збройну агресію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.