Під час ударів по Сирії Туреччина використала авіапростір, контрольований США та РФ - Reuters

Вівторок, 22 листопада 2022, 17:27

Під час ударів по курдах у Сирії турецькі військові літаки вперше перетнули повітряний простір, контрольований Росією та США.

Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на джерела у Туреччині та серед сирійських повстанців, пише "Європейська правда".

Нальоти винищувачів F-16 сталися цими вихідними після того, як Анкара заявила, що вживає заходів у відповідь на теракт 13 листопада у Стамбулі.

МЗС Туреччини викликало посла Швеції через "провокацію" біля посольства

Повідомлення про використання Туреччиною повітряного простору, контрольованого Росією та США, можуть вказувати на посилення впливу Анкари на Москву та Вашингтон, відзначає агентство. Туреччина дотримується дипломатичної рівноваги з того часу, як Росія вторглася в Україну, критикуючи вторгнення РФ, але водночас виступаючи проти західних санкцій щодо Росії.

Джерело в міністерстві оборони Туреччини заявило, що літаки ніколи не використовували повітряний простір Сирії для останніх авіаударів по курдських базах, натомість вони вражали всі цілі з повітряного простору Туреччини.

Проте високопоставлений співробітник турецької служби безпеки і два високопоставлені представники сирійської опозиції, які підтримують зв'язок з турецькими військовими, повідомили агентству, що літаки залітали на територію Сирії, контрольовану підтримуваними США курдськими Загонами народної самооборони, і що Анкара зв'язувалася з Росією з цього приводу.

"Турецькі літаки використовували повітряний простір, що перебуває під контролем США та Росії. З цими двома країнами було досягнуто певної координації", - сказав представник турецької служби безпеки.

Туреччина заявила про загибель трьох людей в результаті обстрілу з Сирії

"Турки координували свої дії з росіянами та американцями в районах, які вони контролюють", - прокоментував полковник Абдулджаббар Акаїді, високопоставлений діяч сирійської опозиції.

Відомий турецький журналіст Ханде Фірат, який має тісні зв'язки з урядом, окремо написав у газеті Hurriyet, що США та Росія, - дві країни, які контролюють сирійський повітряний простір - були змушені відкрити повітряний простір після теракту в Стамбулі.

Як повідомлялося, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розглядає можливість початку наземної операції після авіаударів по позиціях курдів у Сирії та Іраку.

Туреччина у відповідь на теракт у Стамбулі в ніч проти неділі здійснила операцію "Меч-кіготь" на півночі Сирії та Іраку, в межах якої, як вона стверджує, військова авіація знищила 89 цілей, пов’язаних із терористичними організаціями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.