Байден зробив заяву з нагоди роковин Голодомору

Середа, 23 листопада 2022, 17:35

Президент США Джо Байден виступив із заявою, вшановуючи жертв Голодомору в Україні у 1932-1933 роках.

Заява опублікована 23 листопада на сайті Білого дому, повідомляє "Європейська правда".

"Незважаючи на те, що хоробрий український народ продовжує захищати свою демократію та свободу від жорстокої агресії Росії, ми робимо паузу, щоби вшанувати пам'ять жертв минулої несправедливості та жахів, завданих Україні", - зазначив президент США.

Він підкреслив, що під час свого правління Йосип Сталін проводив жорстку та репресивну політику щодо України, у тому числі влаштував навмисний голод у 1932–1933 роках, внаслідок якого загинули мільйони безневинних українських жінок, чоловіків та дітей. 

"Ми вшановуємо пам'ять усіх життів, які загинули в цій безглуздій трагедії, і віддаємо належне стійкості українського народу, який зазнав розрухи та тиранії, щоб зрештою створити вільне та демократичне суспільство… Ми підтверджуємо нашу тверду відданість суверенітету та територіальній цілісності України. І ми вшановуємо хоробрий український народ, який продовжує мужньо чинити опір нападу Росії на його демократію", - зауважив президент США.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський обговорював з прем’єром Великої Британії Ріші Сунаком питання визнання Британією Голодомору геноцидом українського народу.

А глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав Нідерланди визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.