У Молдові чекають нових відключень світла, якщо РФ продовжить обстріли України

Четвер, 24 листопада 2022, 16:33

У Молдові пояснили, чому країна зіткнулась з відключенням електроенергії після ракетних обстрілів РФ енергооб’єктів України та спрогнозували подальші проблеми.

Про це розповів віцепрем'єр та міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрій Спину, пише "Європейська правда" з посиланням на Newsmaker.

За словами Спину, наслідки обстрілів 23 листопада відчувалися в енергомережі Молдови сильніше, ніж 15 листопада, оскільки російські війська обстріляли об'єкти в Одеській області, які знаходяться ближче і тісніше пов'язані з енергомережею Молдови. 

Генсек Ради Європи засудила ракетні атаки РФ по Україні та їхні наслідки для Молдови

Спину зазначив, що подібні аварії можуть повторитися і в майбутньому, доки Росія атакує українську енергосистему.

"Через зниження частоти струму в транспортній мережі вона повністю відключилася, що призвело до масштабних відключень. Був період у кілька годин, коли колеги з Moldelectrica, кишинівських ТЕЦ, ТЕЦ у Бєльцах та колеги з Premier Energy та Fee Nord були змушені стабілізувати частоту та поступово підключити всі лінії. Ви бачили, що в деяких регіонах це тривало годину, десь більше", — розповів Спину.

За його словами, усунути наслідки аварії заважав дощ, і мобільним групам потрібно було більше часу.

Спину зазначив, що в умовах бомбардувань Росією української інфраструктури в майбутньому не виключені такі інциденти..

"Щойно частота падає в українській мережі, вона падає і в нас. Як тільки будуть побудовані лінії Вулканешти – Кишинів та Сучава – Бєльці, ці ризики будуть знижені. Додатково, якщо ми підвищимо виробництво електроенергії, це теж допоможе знизити ризики", — заявив віцепрем'єр Молдови.

Нагадаємо, після ракетних ударів РФ по Україні 23 листопада Молдова, яка теж залежить від української енергосистеми, частково опинилася без електропостачання

Після відключень у соцмережах Молдови запустили флешмоб "В темряві, але без вас".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.