Спікер парламенту Вірменії: Єреван не змириться з бездіяльністю ОДКБ

Четвер, 24 листопада 2022, 22:49

Спікер Національних зборів Вірменії Ален Симонян заявив, що влада країни "не змирилася і не змириться" з сьогоднішньою бездіяльністю ОДКБ.

Про це він сказав у розмові з вірменською службою "Радіо Свобода", пише "Європейська правда".

Симонян висловив невдоволення, що ОДКБ не дала навіть політичну оцінку агресії, яку, за його словами, здійснює Азербайджан.

"Іронія полягає в тому, що ОДКБ – військово-політична структура, ми мали очікування політичної оцінки від військово-політичного союзу, і це очікування також не виправдалося, тому і було ухвалено рішення не підписувати документи (на саміті ОДКБ у Єревані. - Ред.). Сподіваємося, що наші партнери одумаються і зрозуміють, що кордон Вірменії – це також кордон ОДКБ", – наголосив він.

На переконання Симоняна, ОДКБ не засудила агресію Азербайджану проти Вірменії, оскільки держав-члени ОДКБ мають дуже теплі відносини з Азербайджаном. Тепер, на думку Симоняна, ОДКБ має довести своє існування та дієздатність.

Він наголосив, що коли Вірменія приєднувалася до цієї структури, вона робила це, щоб захистити себе від можливої ​​агресії з боку Туреччини та Азербайджану, і, як зауважив він, тепер важко зрозуміти, чому Вірменія має залишатися членом цієї структури.

У Єревані протестували проти візиту Путіна і ОДКБ

Незважаючи на ситуацію, що склалася, на рівні виконавчої влади у Вірменії поки утримуються від прямої заяви про вихід зі структури.

"Очевидно, чи не так, що влада Вірменії не змирилася і не змириться з сьогоднішньою бездіяльністю (ОДКБ), але якщо зробити заяву зараз, то вона буде сприйнята як дуже різка", - сказав Симонян.

На питання про можливий вихід Вірменії з Організації Симонян відповів так: "Ми ніколи не говорили, що вийдемо, ми кажемо, що ОДКБ вийшла з нашого регіону, що вони пішли звідси, і ми хочемо, щоб вони нам повідомили, сказали, чи це так, що їх більше немає в цьому регіоні, що вони більше не діють тут, і що у ОДКБ тут уже немає кордону".

У той час, як вірменська влада критикує ОДКБ за її бездіяльність, опозиція вважає владу і, зокрема, прем’єр-міністра Нікола Пашиняна винною в тому, що ОДКБ не спромоглася зробити навіть політичну заяву.

Як повідомлялося, Пашинян відмовився підписати головні рішення саміту ОДКБ за підсумками зустрічі лідерів організації, яка проходила у Єревані.

Пашинян сказав, що поданий до підписання проєкт декларації ОДКБ про допомогу Вірменії недостатньо доопрацьований, і що він не готовий "у цьому вигляді підписати ці документи".

Нагадаємо, у Єревані напередодні саміту ОДКБ у середу опозиційна партія "Національно-демократичний полюс" провела акцію протесту проти організації та проти візиту президента РФ до країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: