Три країни визнали Голодомор, Берлін відмовився надати Patriot, 18 млрд Україні: новини доби

Дайджест
П'ятниця, 25 листопада 2022, 07:50

Головні теми – країни світу продовжують визнавати Голодомор геноцидом українського народу, доля 18 млрд євро від ЄС Україні, консультації в Євросоюзі щодо російського газу, реакція Заходу на терор, який здійснює Росія. 

Все важливе і цікаве за останню добу – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Реакція на терористичні атаки РФ

24 листопада, другу добу поспіль, Україна оговтувалася від чергової терористичної атаки РФ. Продовжувалися перебої з електропостачанням, зв’язком та постачанням води. 

Нагадаємо, 23 листопада відбулася сьома масована атака на українську критичну інфраструктуру, починаючи з 10 жовтня. У компанії ДТЕК заявили, що це вже 14 терористична атака Росії на її енергетичні підприємства за останні два місяці. 

На Україну випустили близько 70 ракет. За даними МВС, від ракетних ударів Росії у середу загинули 10 українців.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн засудила ракетні удари Росії по українській енергетичній інфраструктурі та нагадала, що ЄС готує дев'ятий пакет санкцій і обмеження цін на нафту, аби ускладнити Путіну фінансування витрат на війну.

Вона зазначила, що з приходом зими не може не думати про реалії сотень тисяч українців, які через російські обстріли залишаються без електропостачання, води і тепла.  

"Я рішуче засуджую ці варварські атаки. Це воєнні злочини. Але також я знаю, що наші українські друзі переживуть цю трагедію - тому що вони сильні і стоять за гідну справу", – сказала фон дер Ляєн. 

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич вкотре засудила російські удари по лікарнях і енергетичній інфраструктурі України і їх наслідки для Молдови.

"Це безглузде і нелюдське насильство має припинитися" – заявила Пейчинович-Бурич.

А нижня палата парламенту Нідерландів визнала Росію державою-спонсором тероризму у зв'язку з її військовими діями в Україні.

Нагадаємо, 23 листопада Європарламент підтримав резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму.

Крім того, Європарламент схвалив невизнання документів, виданих РФ на окупованих територіях України, а також заявив, що режим Лукашенка разом з Росією має відповісти за воєнні злочини в Україні.

До речі, стало відомо, що після визнання Росії державою-спонсором тероризму  веб-сайт Європарламенту атакували саме прокремлівські хакери.

"Це після того, як ми проголосили Росію державою-спонсором тероризму. Моя відповідь: Слава Україні", - написала у Twitter президентка Європарламенту Роберта Метсола.

Слід додати, що вчора, після чергової масованої атаки Росії на Україну, Польща закликала Німеччину передати Україні системи Patriot для захисту.

Берлін пропонував Варшаві систему протиракетної оборони Patriot після того, як минулого тижня в Польщі під час роcійської атаки проти України впала ракета, внаслідок чого загинули двоє людей. 

Вчора Німеччина відповіла Польщі, що німецькі Patriot повинні захищати на території НАТО.

18 млрд євро Україні і гроші Угорщині 

Європарламент підтримав пропозицію про виділення Україні 18 млрд євро у 2023 році.

Тепер кредит має бути схвалений одноголосно в Раді ЄС 6 грудня, перш ніж Єврокомісія зможе вийти на ринки та виділити підтримку на початку 2023 року.

Уряд прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана заявив, що готовий виплатити свою частку підтримки Україні, але вважав би за краще виплатити її на двосторонній основі, а не через спільні запозичення ЄС.

"Уряд продовжує брати участь у фінансовій підтримці охопленої війною України", - йдеться в постанові уряду.

"Тому він закликає міністра фінансів забезпечити надання 187 мільйонів євро, які будуть часткою Угорщини в 18 мільярдах євро кредиту ЄС, який буде надано Україні", - йдеться у повідомленні.

В указі, підписаному Орбаном, також йдеться про те, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто має розпочати переговори з Україною для вироблення угоди, необхідної для надання фінансової допомоги.

Йдеться саме про ту суму, яку раніше Будапешт відмовлявся надавати, оскільки вважав її надмірною.

Тим часом, Європарламент наполягає, щоб Євросоюз заморозив фінансування для Угорщини.

На думку євродепутатів, ризик нецільового використання коштів ЄС в Угорщині зберігається, і Комісія не повинна затверджувати план відновлення і стійкості Угорщини, доки країна повністю не виконає всі рекомендації у сфері верховенства права і всі відповідні рішення Суду ЄС і Європейського суду з прав людини.

Євродепутати закликають Комісію та Раду ЄС не піддаватися тиску, який чинить на них Угорщина, блокуючи важливі рішення ЄС, такі як виділення 18 млрд євро макрофінансової допомоги Україні та укладення глобальної угоди про мінімальну ставку корпоративного податку.

Таке "зловживання" правилом одностайного голосування не повинно "мати жодного впливу" на рішення щодо плану відновлення Угорщини та застосування законодавства про обумовленість верховенства права, йдеться у тексті.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Єврокомісія готується затвердити виділення Угорщині коштів на загальну суму до 14,7 мільярдів євро.

Щодо визнання Голодомору

Парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства і українського народу.

Верхня палата парламенту Ірландії, а також парламент Молдови визнали Голодомор геноцидом українського народу.

Щодо російського газу в Євросоюзі

У четвер уряди країн Європейського Союзу не змогли подолати розбіжності щодо рівня цінової стелі на російську нафту й очікується, що нові переговори у п'ятницю можуть наблизити позиції держав, повідомляє Reuters.

Разом з тим, в Євросоюзі домовились виключити російський газ з угод про спільну закупівлю.

Європейські міністри енергетики досягли політичної домовленості про початок спільних закупівель природного газу, а також про більш термінові заходи для подолання цінової кризи на газових ринках.

Інше: Джонсон – почесний громадянин Києва

Уряд Хорватії погодив навчання українських військових – міністр оборони. 

Прем'єр Косова очікує остаточної угоди з Сербією на початку наступного року.

Джонсон став почесним громадянином Києва.

Спікер парламенту Вірменії: Єреван не змириться з бездіяльністю ОДКБ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.