Меркель заявила, що не мала достатнього впливу на Путіна перед вторгненням

П'ятниця, 25 листопада 2022, 08:08

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель вкотре стала на захист своєї політики щодо Росії до лютневого вторгнення в Україну, але заявила, що у неї закінчилися сили впливати на Владіміра Путіна.

Як пише "Європейська правда", про це вона сказала в інтерв’ю Spiegel.

"Я б хотіла, щоб після мого відходу був більш спокійний час, тому що я багато займалася Україною, - сказала Меркель.

"Але це (вторгнення – ред) не стало несподіванкою. Мінські домовленості були зруйновані" - зазначила вона.

За її словами, вона намагалася скликати європейські переговори з російським президентом і президентом Франції Еммануелем Макроном влітку 2021 року.

"Дехто заперечував, а у мене вже не було сил відстоювати свою позицію, бо всі знали, що восени мене не буде. Я просила інших членів Ради ЄС: "Чому ви не виступаєте? Скажіть мені щось". Один сказав: "Це для мене завелика справа". Інший лише знизав плечима: "Це те, що мають робити дорослі. Якби я знову балотувався у вересні, то наполягав би на своєму". Так само було і під час мого прощального візиту до Москви. Відчуття було дуже чітким: "З точки зору силової політики, з тобою покінчено" – розповіла Меркель.

За її словами, для Путіна має значення лише сила.

Після чотирьох термінів на посаді канцлера Меркель залишила свій пост у грудні минулого року. Вона здійснила останній візит до Москви в серпні 2021 року.

За її словами, важливо, що на їхню останню зустріч Путін привів з собою міністра закордонних справ Сергєя Лаврова. Раніше вони зустрічалися тет-а-тет, зазначила вона.

Меркель сказала, що її позиція щодо України на мирних переговорах у Мінську дала Києву час, щоб краще захиститися від російських військових. Зараз це сильніша, більш стійка країна. Тоді, впевнена вона, Україна була б розгромлена військами Путіна.

Меркель сказала, що не шкодує про те, що залишила свій пост у грудні, оскільки відчувала, що її уряд не зміг досягти прогресу не лише в російсько-українській кризі, але й у конфліктах в Молдові, Грузії, Сирії та Лівії, до яких була залучена Росія.

Меркель і Путін мають безпосередній досвід життя в комуністичній Східній Німеччині - вона виросла там, а він служив там як офіцер радянського КДБ, виконуючи секретну розвідувальну роботу. Путін вільно розмовляє німецькою мовою, а Меркель - російською.

Як повідомлялося, канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав, що, як і раніше, продовжує регулярно звертатися по поради до своєї попередниці на посаді Ангели Меркель.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.