Як Захід відклав на майбутнє конфлікт між Сербією та Косовом

Аналітика коротко
П'ятниця, 25 листопада 2022, 12:00

Ввечері 23 листопада у ЄС заявили про досягнення успіху в діалозі між Сербією та Косовом.

Порозуміння між Косовом та Сербією висіло на волосині – вже з наступного ранку Косово планувало стягувати штрафи за сербські автомобільні номери, а косовські серби обіцяли відповісти на це масштабними акціями протесту.

Цього разу конфлікту вдалося уникнути. Проте успіх ЄС виглядає дуже сумнівним, йдеться у статті редактора "Європейської правди" Юрія Панченка Ілюзія компромісу: як владнали конфлікт між Сербією та Косовом та коли буде наступний.

Нинішній конфлікт вже називають найгострішим за останнє десятиріччя. Втім, старт йому дало зовсім незначне питання.

Північ Косова заселена переважно етнічними сербами, які не визнають свою нову державу та прагнуть повернутися до складу Сербії.

Попри численні привілеї, гарантовані сербській меншині конституцією Косова, вони уникають співпраці із центральною владою та прагнуть зберегти зв'язки із Сербією.

Один із цих зв’язків – сербські автомобільні номери, популярні на півночі Косова. А особливо Приштину дратує той факт, що Сербія, яка не визнає незалежності Косова, видає номери, маркуючи їх назвою міст, як ніби Косово досі залишається в її складі.

Питанню примусової заміни сербських номерів на косовські було присвячено не одну зустріч, що проходила за посередництва ЄС.

При цьому в ЄС, визнаючи право Косова на такий крок, завжди просили Приштину перенести його – "до кращих часів".

Усе змінилося цього року, коли уряд Косова вирішив відкинути тиск ЄС та довести справу до кінця.

Новий конфлікт міг поставити хрест на створеному Францією та Німеччиною глобальному плані компромісу між Косовом та Сербією.

Проте, як завжди, в Євросоюзі намагалися вирішити проблему в останній момент.

За посередництва представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Жозепа Борреля президенту Сербії Александару Вучичу та прем’єру Косова Альбіну Курті було запропоновано наступний компроміс: Сербія відмовляється від створення нових автомобільних номерів із використанням міст, які тепер входять до складу Косова. Натомість Приштина відмовляється від штрафування за будь-які сербські номери.

Президент Сербії підтримав цей компроміс, проте його відкинули у Косові.

Це призвело до дуже гострих заяв Борреля – він фактично звинуватив прем’єра Курті у зриві переговорів.

Втім, там, де ЄС не має успіху, за справи беруться Сполучені Штати. 

Про досягнення компромісу було заявлено ввечері 23 листопада за результатами нового раунду переговорів. Того ж дня стало відомо, що вже узгоджене питання надання Косову безвізу було зняте з порядку денного - якраз через нинішній конфлікт із Сербією.

Фактично сторони домовилися про те саме, що пропонувалося Євросоюзом двома днями раніше. Тож про компроміс явно не йдеться, швидше можна говорити, що спрацював потужний тиск на Косово.

Така угода виглядає більш вигідною для Сербії, де збираються видавати на півночі Косова автономери, маркуючи їх містом, яке розташоване найближче до кордону Косова – найімовірніше, це буде Рашка.

Найголовнішим є те, що досягнутий компроміс явно не виглядає довговічним.

Конфлікт вийшов далеко за межі питання про автономери.

Звичайно, що у ЄС чудово розуміють всі ризики. Тож і там не вважають досягнутий компроміс довгостроковим.

Натомість у Брюсселі сподіваються, що нова пауза дасть можливість сторонам приступити до розгляду масштабніших франко-німецьких пропозицій, які мають сприяти довгостроковому порозумінню між Косовом та Сербією.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Ілюзія компромісу: як владнали конфлікт між Сербією та Косовом та коли буде наступний.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.