Іспанія та ЄС пропонують Британії залишити сухопутний кордон Гібралтару відкритим

П'ятниця, 25 листопада 2022, 16:54

Іспанія і Європейська комісія направили Великій Британії пропозицію зберегти сухопутний кордон Гібралтару відкритим у рамках остаточного рішення, що врегульовує статус анклаву після Brexit.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Іспанія, Британія і ЄС домовилися 31 грудня 2020 року, за кілька годин до повного виходу Лондона з блоку, що Гібралтар залишиться частиною угод ЄС, таких як Шенгенська зона, а Іспанія буде охороняти порт і аеропорт до прийняття остаточного рішення.

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив у п'ятницю, що і Іспанія, і Єврокомісія направили Британії "пропозицію зробити цей район зоною спільного процвітання".

Пропозиція Іспанії та ЄС включає зняття огорожі для забезпечення вільного руху людей між Іспанією та анклавом, йдеться в заяві іспанського міністерства.

"Це вимагає, щоб Іспанія взяла під контроль від імені Шенгенської зони зовнішні кордони Гібралтару і з цією метою мала можливість здійснювати певні функції і повноваження, необхідні для захисту цілісності і безпеки Шенгенської зони", - йдеться у заяві.

Іспанія погодилася відкласти питання про свої претензії на суверенітет над Гібралтаром, щоб зосередитися на можливості тримати кордон відкритим, заявив міністр закордонних справ.

Щодня з Іспанії до Гібралтару, населення якого становить близько 32 000 осіб, приїжджають на роботу близько 15 000 осіб.

Нагадаємо, Гібралтар знову офіційно може називати себе містом через 180 років після того, як королева Великої Британії Вікторія вперше надала йому цей статус.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: