Мер Будапешта пояснив, як Орбан став залежним від Росії

Субота, 26 листопада 2022, 14:29

Глава угорського уряду Віктор Орбан хотів заручитися підтримкою Росії для посилення своєї ваги у суперечках з ЄС, та у результаті став тим, кого використовує президент РФ Владімір Путін.

Таку думку в інтерв’ю "Європейській правді" висловив угорський опозиційний політик, мер Будапешта Гергей Корачонь.

За словами Корачоня, Орбан раніше був антиросійським, однак змінив свою політику, серед іншого - з економічних причин.

"Зараз угорський уряд – у постійному конфлікті з ЄС, адже країна воює з верховенством права та з європейськими цінностями в Угорщині. І можливо, Орбан вважає, що він може посилити свої позиції в суперечках з ЄС, якщо у нього будуть сильні союзники на Сході – Росія, Китай та інші держави – демократичні і не дуже", - зауважив міський голова Будапешта.

На його думку, Росія завжди розуміла, що вона колись зможе використати Орбана, щоби заблокувати якісь невигідні їй рішення в ЄС, і зараз замість того, щоби Орбан використовував східних союзників, Путін використовує Орбана.

"Варто також розуміти ширший контекст. Наприклад, я нагадаю, що за канцлерства Меркель Євросоюз більше чи менше, але змирився з анексією Криму. І це стало прецедентом того, як російський вплив може ставати все небезпечнішим. І не було як його контролювати", - додав він.

Корачонь також зазначив, що переважна більшість угорського суспільства підтримує український народ, хоча жителі Угорщини є дуже розділеними.

Дивіться повне інтерв’ю на YouTube-каналі "Європейської правди".


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.