У ЄС закликали до негайного припинення блокади демократичних інституцій у Чорногорії

Понеділок, 28 листопада 2022, 13:39

У ЄС закликали до нормалізації ситуації у Чорногорії, оскільки процес вступу до блоку вимагає взаємодії всії політичних гравців.

Як передає "Європейська правда", про це заявив речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано на щоденному брифінгу у Брюсселі.

За його словами, ЄС дуже пильно стежить за внутрішньополітичною ситуацією у Чорногорії і стежить за цією ситуацією із занепокоєнням.

"Ми нагадуємо і наполягаємо, щоб усі політичні гравці у цій країні утрималися від будь-яких дій, які можуть поглибити інституційну кризу у країні і підірвати демократичні інституції Чорногорії. Вони мають поставити за пріоритет побудову консенсусу", - наголосив Стано.

"Триваючий процес Чорногорії на її шляху до ЄС вимагає того, щоб усі політичні гравці підтримували функціональність демократичних інституцій. І ми наполягаємо, що поточна блокада інституцій має негайно закінчитися і ми закликаємо до нормалізації ситуації", - заявив він.

Нагадаємо, в Чорногорії триває політична криза, викликана рішенням уряду Дрітана Абазовича підписати угоду з Сербською православною церквою, де гарантував їй право власності на церковні споруди та де-факто давав право екстериторіальності.

У результаті опозиція, зокрема і ДПС, проголосувала за відставку уряду, але Абазович домовився із просербськими партіями про формування нової коаліції. Це, на думку оглядачів, загрожує руху Чорногорії до членства в ЄС, а також її членству в НАТО.

Криза загострилася на початку цього місяця, коли депутати внесли поправки до закону про скорочення президентських повноважень.

Але президент Міло Джуканович назвав закон неконституційним і заявив, що законодавці повинні проголосувати за нього ще раз.

Тим часом конституційний суд країни, який зазвичай міг би винести рішення з цього питання, не функціонує, оскільки депутати не можуть дійти згоди щодо його складу, що також підживлює кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.