Президентка Словаччини: проти нашої країни вже ведуть гібридну війну

Вівторок, 29 листопада 2022, 14:55

Словаччина вже давно стала об'єктом гібридної війни, головною зброєю якої є дезінформація, газовий кран, спецслужби та різноманітні диверсійні заходи. 

Про це заявила президентка Словаччини Зузана Чапутова під час доповіді про становище республіки, повідомила "Європейська правда" з посиланням на словацьке видання Aktuality.

"Мета цієї гібридної війни - послабити наші інститути, підірвати довіру до демократії, вирвати Словаччину з політичного Заходу і повернути її під російську сферу впливу. Багато хто досі вважає, що дезінформація і змови – це лише продукт сучасності і феномен соціальних мереж та Інтернету. На жаль, це не так – значна їх частина є частиною цілеспрямованої пропаганди", – сказала Чапутова. 

Президентка Словаччини згадувала і безпосередньо про Україну. 

"З точки зору безпеки, ми живемо в найбільш ризиковані часи в сучасній історії Словаччини. У сусідній Україні російський режим розв'язав війну, кинув виклик усім принципам європейської безпеки і став найбільшою загрозою миру в Європі", – заявила Зузана Чапутова. 

Вона високо оцінює те, що в цій ситуації більшість урядовців, народних обранців у парламенті та громадськості стали на правильний бік. 

"На боці словацьких інтересів, засудження агресії, поваги до державного суверенітету та допомоги тим, хто втікає від війни. Наш єдиний інтерес – якнайшвидше відновлення миру. Однак мир має бути справедливим і триватиме лише за умови поваги до права держав на суверенітет, територіальну цілісність, а також їхнього права на вибір власного шляху розвитку", – додала глава держави. 

Вона також констатувала, що "переваги від членства країни в Північноатлантичному Альянсі ніколи не були такими очевидними, як сьогодні". 

"Це бачать також Фінляндія та Швеція, які відмовилися від свого багаторічного нейтралітету і подали заявки на членство в НАТО. Словаччина отримала саме ту підтримку і допомогу, яку ми потребували і просили у наших союзників по Північноатлантичному альянсу для поліпшення нашої обороноздатності", – каже Зузана Чапутова.

Доповідь про становище республіки є спробою дати оцінку найважливішим подіям, що відбулися в республіці за останні дванадцять місяців, та осмислити ситуацію, що склалася в суспільстві. 

Нагадаємо, у четвер 17 листопада у Празі відбулася міжнародна конференція "Гібридна війна Росії проти демократичного світу: виклик європейській політиці пам'яті".

На ній президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що військова агресія Росії проти України, супроводжувана дезінформацією і спробами переписати історію, спонукає Європу переосмислити своє минуле й дати точнішу оцінку злочинам комуністичних режимів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.