Сунак заявив, що "золота ера" у відносинах між Британією та Китаєм закінчилася

Вівторок, 29 листопада 2022, 15:00

"Золота ера" у відносинах між Великою Британією та Китаєм закінчилась і Лондону необхідний новий підхід до китайського уряду.

Про це заявив прем'єр-міністр Ріші Сунак, пише "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

Сунак розкритикував порушення прав людини в Китаї, але заявив, що Британія "не може просто ігнорувати значення Китаю у світових справах".

Під час передвиборчої кампанії цього літа Сунака критикували за м'яке ставлення до Китаю, але він використав свою промову в понеділок, щоб показати, що не буде миритися з його діями, заявивши, що речі не є чорно-білими, коли мова йде про Китай.

"Нам також потрібно розвивати наш підхід до Китаю. Давайте будемо відвертими, так звана "золота ера" закінчилася, як і наївна ідея про те, що торгівля призведе до соціальних та політичних реформ", - сказав Сунак

"Але ми також не повинні покладатися на спрощену риторику часів холодної війни. Ми визнаємо, що Китай кидає системний виклик нашим цінностям та інтересам, виклик, який стає все більш гострим, оскільки він рухається до ще більшого авторитаризму", - додав він.

У 2015 році тодішній канцлер Джордж Осборн повторив твердження китайського посла про те, що Китай і Британія перебували в "золотій ері" двосторонніх відносин, але з 2020 року відносини дещо зіпсувалися за часів уряду Бориса Джонсона.

Нагадаємо, під час свого першого візиту до Києва 19 листопада Сунак пообіцяв посилити ППО України 125 зенітними гарматами, а раніше у листопаді анонсували додаткові 1000 ракет земля-повітря. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.