Росія звинуватила США у зриві переговорів про контроль над ядерною зброєю

Вівторок, 29 листопада 2022, 18:02

Офіційна представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що причиною перенесення засідання двосторонньої консультативної комісії в межах Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) стала "токсичність і ворожість" США.

Такий коментар Захарова опублікувала у вівторок у своєму Telegram-каналі, повідомляє "Європейська правда".

За її словами, Росія вирішила перенести сесію двосторонньої консультативної комісії "на політичному рівні з урахуванням тієї вкрай негативної ситуації в російсько-американських відносинах, яку створив Вашингтон і яка продовжує неухильно деградувати".

"На всіх напрямках відзначаємо найвищий рівень токсичності та ворожості з боку Вашингтона. У межах розв'язаної проти нас тотальної гібридної війни практично кожен крок США стосовно Росії підпорядкований патологічному прагненню нашкодити нашій країні скрізь, де тільки можливо", – поскаржилася представниця МЗС РФ.

Захарова стверджує, що американська делегація відмовилася обговорювати "російські занепокоєння" виконання СНО-3, зокрема нібито виведення Штатами частини арсеналу з-під дії договору, натомість хотіла зосередитися на питаннях поновлення інспекцій.

Вона повторила заяву Росії про те, що причиною призупинення інспекцій ядерних об’єктів стали нібито візові обмеження для росіян, які унеможливлюють їхній доступ до США, і додала, що Москва все ж розраховує на проведення сесії двосторонньої консультативної комісії у 2023 році.

Напередодні Росія повідомила Сполучені Штати про відтермінування на невизначений час переговорів зі стратегічної стабільності в межах Договору про скорочення і обмеження ядерних озброєнь (СНО-3).

США заявили, що готові перенести зустріч на якомога ближчий термін, оскільки "відновлення інспекцій є пріоритетом для підтримки договору як інструменту стабільності".

Нагадаємо, Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3), який набув чинності у 2011 році, обмежує кількість стратегічних ядерних боєзарядів, які можуть бути розгорнуті Сполученими Штатами і Росією, а також розгортання ракет наземного і підводного базування і бомбардувальників для їх доставки.

У лютому 2021 року Договір СНО-3 було продовжено на п’ять років. Зараз адміністрація Джо Байдена пропонує Росії переукласти договір до 2026 року, залучивши як третю сторону також Китай.

Читайте також: Ядерний виклик для Джо Байдена: чи продовжать США договір з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.