Молдова вперше взяла участь у міністерській зустрічі НАТО

виправлено
Вівторок, 29 листопада 2022, 18:12

Молдова вперше взяла участь у міністерській зустрічі НАТО в Бухаресті на рівні глав МЗС.

Про це пише Newsmaker, повідомляє "Європейська правда".

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане заявив, що Молдова вперше бере участь у такому форматі, щоб "просити допомоги в подоланні складної ситуації".

Джоане зазначив, що з вторгненням Росії в Україну змінюється архітектура безпеки в Європі, і колись нейтральні країни приєднуються до НАТО.

"Уперше міністр закордонних справ Молдови, країни, яка дуже дорога Румунії та НАТО, бере участь у зустрічі Альянсу. Молдова - нейтральна країна, і ми поважаємо її статус. Але ми зустрічалися з Маєю Санду, сильним лідером Молдови, яка опинилася в дуже складній ситуації, з огляду на те, що їх шантажують з питань енергетики, і електроенергія відключається через війну в Україні. І вони зараз прийшли сюди не, щоб просити приєднатися до НАТО (виправлено: у початковій цитаті була пропущена частка не, що змінювало її зміст, - ред.). Вони тут, щоб попросити про допомогу в подоланні дуже складної ситуації", - сказав Джоане.

Він зазначив, що Молдова, як і будь-яка інша нація, має право обирати свій шлях.

"Молдова - нейтральна країна. Але Майя Санду сказала нам під час зустрічі, що не розглядає нейтралітет як слабкість. Статус нейтралітету змінюється в Європі. Наприклад, Фінляндія і Швеція після десятиліть і століть нейтралітету вирішили приєднатися до НАТО через Росію", - зазначив заступник генсека НАТО.

Нагадаємо, МЗС України підтвердило, що через вето Угорщини, що триває з 2017 року, участь міністра закордонних справ Дмитра Кулеби в офіційній зустрічі глав МЗС країн НАТО відбулася в форматі окремої зустрічі, а не в рамках Комісії України-НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.