У парламенті Італії скасували голосування щодо продовження постачання зброї Україні

Вівторок, 29 листопада 2022, 19:43

Правлячі праві партії Італії у вівторок відкликали поправку, яка дозволила б уряду продовжувати відправлення зброї в Україну протягом 2023 року.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Після вторгнення Росії в Україну адміністрація колишнього прем'єр-міністра Маріо Драгі запровадила заходи, які дозволили відправляти зброю Києву, не запитуючи дозволу парламенту на кожну поставку.

Термін дії цієї угоди спливає наприкінці року, і коаліція, що підтримує прем'єр-міністра Джорджію Мелоні, спочатку намагалася продовжити її до 31 грудня 2023 року, внісши поправки в урядовий декрет, який наразі проходить через парламент.

Однак головна опозиційна група - лівоцентристська Демократична партія - поскаржилася, що декрет, про який ідеться, не має прямого стосунку до України, і звинуватила уряд у порушенні парламентських правил.

У відповідь міністр зі зв'язків із парламентом Лука Чіріані заявив, що уряд розгляне можливість проведення цього заходу окремим декретом, забезпечивши при цьому його якнайшвидше затвердження.

Підтримка України була спірною темою в правлячій коаліції, до якої входять партії Мелоні "Брати Італії", Маттео Сальвіні "Ліга" і Сільвіо Берлусконі "Forza Italia".

Мелоні є затятим прихильником Києва, тоді як її союзники Сальвіні та Берлусконі поводяться набагато більш двозначно через свої історичні зв'язки з Росією і президентом Владіміром Путіним.

Раніше цього місяця представник правлячої коаліції повідомив, що Італія готує шостий пакет озброєнь для України, включно із системами протиповітряної оборони, про які просив Київ.

В інтерв'ю минулого тижня міністр оборони Гвідо Крозетто пообіцяв продовжити постачання озброєнь у строки та способами, узгодженими із союзниками по НАТО та урядом у Києві.

Демократична партія також підтримує Україну, тоді як інші ліві опозиційні сили хочуть, щоб уряд змістив акцент з відправки зброї на активізацію дипломатичних переговорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.