Польща може позватися до Суду ЄС через щоденні штрафи Єврокомісії – ЗМІ

Четвер, 3 листопада 2022, 13:59

Польща збирається поскаржитись на Єврокомісію до Суду ЄС через щоденні штрафи, які накладають на країну через Дисциплінарну палату Верховного суду.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF24.

"Спочатку буде запит до Єврокомісії мирно залагодити справу, потім позов до Суду ЄС про стягнення штрафних санкцій щодо Дисциплінарної палати", - повідомило джерело в польському уряді.

Саме сьогодні виповнюється рік відтоді, як ЄК стягує 1 млн євро штрафу на день за непризупинення застосування норм, що стосуються повноважень Дисциплінарної палати Верховного суду.

Минулого тижня Єврокомісія нарахувала сьомий транш штрафних санкцій, або 30 млн євро, з призначених для Польщі коштів. Загалом з 3 листопада, коли Брюссель почав нараховувати штрафні санкції, він вже вирахував 267 мільйонів євро з суми, призначеної для Польщі.

Польська влада захоче стягнути принаймні ту частину штрафних санкцій, яку ЄК нараховує з 15 липня. Річ у тім, що саме тоді набув чинності так званий президентський закон про Верховний суд, який ліквідував Дисциплінарну палату.

За словами польської влади, таким чином вона виконала рішення Суду ЄС щодо тимчасових заходів. Варшава спочатку переконуватиме Брюссель призупинити дію санкцій.

Однак, якщо ЄК наполягатиме на своїй думці, то юрисдикцію для врегулювання спору має Суд Європейського Союзу, повідомив представник польської влади.

Це буде позов проти Європейської комісії до Загального суду ЄС, який є компетентною інстанцією для розгляду позовів держав-членів проти ЄК. Польща має два місяці, щоб оскаржити виконавче рішення ЄК про списання останнього траншу штрафних санкцій, яке було прийнято 27 жовтня.

Польща навряд чи може розраховувати на мирне врегулювання суперечки. ЄК вже неодноразово повідомляла, що президентський закон, на її думку, "рухається у правильному напрямку", але не повністю відповідає цілям тимчасового заходу. Окрім ліквідації Дисциплінарної палати, він передбачає, серед іншого, зупинення дії ухвал Дисциплінарної палати у справах про відмову від суддівської недоторканності.

Таким чином, Єврокомісія продовжуватиме нараховувати щоденний штраф у розмірі 1 млн євро до тих пір, поки Польща не виконає всі зобов'язання, що задовольняють ЄК, або поки рішення Суду ЄС щодо штрафних санкцій не буде скасовано, або поки не буде винесено остаточне рішення Суду ЄС у основній справі.

Польська влада сподівається у разі перемоги стягнути штрафні санкції, нараховані з 15 липня. Це може становити до кількох сотень мільйонів євро. Рішення в основній справі може бути винесено не раніше середини наступного року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.