МАГАТЕ завершила перевірку трьох об’єктів в Україні через заяви РФ про "брудну бомбу"

Четвер, 3 листопада 2022, 16:48

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії після перевірки трьох об’єктів не знайшла ніяких підтверджень російським заявам про те, що Україна нібито розробляє "брудну бомбу". 

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заяві МАГАТЕ від 3 листопада. 

Гендиректор Рафаель Гроссі повідомив, що інспектори завершили верифікацію на трьох об’єктах в Україні, куди вирушили на запрошення Києва - в Інституті ядерних досліджень НАН України у Києві, Східному гірничо-збагачувальному комбінаті у Жовтих Водах та "Південмаші" у Дніпрі. 

"За останні кілька днів інспектори провели усі дії, які МАГАТЕ планувала, і мали безперешкодний доступ до об’єктів. На основі наявних наразі результатів та інформації, наданої українською стороною, Агентство не виявило ніяких ознак ядерної діяльності чи матеріалів, про які не повідомлялося", - йдеться у заяві. 

Інспектори також зібрали проби з навколишнього середовища для дослідження у своїх лабораторіях. 

"Наша науково-технічна оцінка наявних результатів не свідчить про ознаки будь-якої незадекларованої ядерної діяльності чи матеріалів у цих трьох локаціях. Ми додатково якнайшвидше повідомимо про результати дослідження взятих зразків з довкілля", - повідомив Гроссі. 

"Вдячний Рафаелю Гроссі за чудову й оперативну співпрацю, яка допомогла протидіяти поширюваній Росією брехні. Росія підтвердила свій статус найбільшого брехуна у світі", - відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.  

Нагадаємо, минулого понеділка міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба офіційно запросив МАГАТЕ надіслати місію в Україну, щоб спростувати вигадки Москви про нібито розробку "брудної бомби".

В агенції раніше повідомили, що ядерні об’єкти в Україні регулярно інспектуються, й попередня перевірка у вересні не виявила жодних свідчень про підготовку "брудної бомби".

Нагадаємо, протягом минулого тижня міністр оборони Росії Сергєй Шойгу і глава Генштабу Валерій Герасимов активізували телефонні розмови з західними колегами про нібито заплановану провокацію України. І Київ, і Захід такі твердження відкидали.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.