У Нідерландах засудили кліматичних активістів, які приклеїлись до картини у музеї

Четвер, 3 листопада 2022, 17:04

Двоє бельгійських активістів, які минулого тижня влаштували акції в музеї у Гаазі, були засуджені нідерландським судом до двох місяців тюремного ув'язнення, з яких один місяць - умовно.

Про це пише The Guardian, повідомляє "Європейська правда".

Один з активістів приклеїв свою голову до скла, що захищає відому картину Яна Вермера "Дівчина з перловою сережкою" в музеї в Гаазі. За словами співробітників галереї, картина не постраждала.

Протестувальники заявили, що їхня акція мала на меті підкреслити, що знищення творів мистецтва викликає подібне відчуття, як знищення планети.

Але прокурор заявив: "Картина, яка висіла там для того, щоб ми всі могли насолоджуватися, була замазана підсудними, які відчули, що їхнє послання має перевагу над усім іншим".

Державний обвинувач вимагав чотири місяці ув'язнення з відстрочкою виконання вироку на два місяці, але суддя сказала, що не хоче, щоб її вирок відштовхнув інших людей від участі в демонстраціях.

Двоє чоловіків постали перед судом за прискореною процедурою за звинуваченням у знищенні та відкритому насильстві над картиною. Третій активіст, який не погодився з прискореним розглядом справи, постане перед судом у п'ятницю.

Всі троє є членами бельгійської організації Just Stop Oil ("Просто зупиніть нафту").

Just Stop Oil Belgium заявила після винесення вироку: "Хіба не іронія долі, що кліматичні активісти, які ненасильницьким шляхом виступають проти масового знищення життя на Землі, піддаються засудженню?".

В останні місяці картини все частіше стають об'єктами кліматичних акцій. Раніше активісти руху Just Stop Oil забруднювали їжею або приклеювалися до полотен Моне (у Німеччині)Ван Гога (у Лондоні), Да Вінчі (у Парижі) тощо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.