Партії Федерації Боснії та Герцеговини уклали коаліційну угоду, яка має сприяти руху в ЄС

Середа, 30 листопада 2022, 19:28

Політичні партії у боснійсько-хорватській Федерації Боснії і Герцеговини підписали коаліційну угоду після загальних виборів у жовтні, що відкриває шлях для початку роботи уряду і виконання однієї з умов для отримання статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Хорватський блок на чолі з найбільшою хорватською партією, Хорватським демократичним союзом (ХДС), і коаліція з восьми інших політичних партій у вівторок підписали коаліційну угоду. Документ підписав президент ХДС Драган Чович, а від імені коаліції восьми партій – лідер Соціал-демократичної партії БіГ Нермін Нікшич.

Угода, серед іншого, передбачає граничні терміни для призначення представників і скасовує механізми блокування роботи уряду.

Також у документі викладена програма роботи уряду Федерації Боснії і Герцеговини на майбутній чотирирічний термін. Він складається з трьох частин, присвячених євроатлантичній інтеграції, політичній стабільності та верховенству права, а також соціальній справедливості та економіці.

Напередодні єврокомісар із питань розширення Олівер Варгеї заявив, що Боснія і Герцеговина може отримати статус кандидата на вступ до ЄС у грудні, якщо вона виконає умови, нещодавно висунуті Європейською комісією.

Укладання коаліційного договору у Федерації БіГ розглядається як один із кроків на шляху отримання країною статусу – остаточне рішення, як очікується, буде ухвалено на саміті Євросоюзу в середині грудня.

Додіка офіційно оголосили переможцем на виборах президента Республіки Сербської

Тим часом уряд Республіки Сербської – іншого суб'єкта Боснії і Герцеговини – проведе своє установче засідання протягом наступних 10 днів після того, як її президент Мілорад Додік передав мандат своєму однопартійцю прем'єр-міністру Радовану Вішковичу.

Додік, який перебуває під санкціями США за підрив миру і демократії в БіГ, в останні місяці активно висловлювався про наміри порушити питання виходу Республіки Сербської з БіГ, що б стало прямим порушенням Дейтонських угод і підірвало б мирний процес на Балканах.

Вибори в Боснії і Герцеговині, що відбулися 2 жовтня, не змогли покласти край глибокій політичній кризі у країні, але показали, що значна частина її громадян не готові миритися із ситуацією, коли їхня країна стає інструментом для геополітичного протистояння. 

Докладніше – у статті: Вибори під тиском РФ та Туреччини: чи знайде Боснія вихід з глибокої політичної кризи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.