Італія планує пакет допомоги у 15 млрд євро для приборкання цін на енергоносії

П'ятниця, 4 листопада 2022, 16:06

Італія планує виділити щонайменше 15 млрд євро у своєму бюджеті на 2023 рік, щоб пом'якшити вплив стрімко зростаючих цін на енергоносії на компанії та сім'ї.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Правий уряд прем'єр-міністра Джорджії Мелоні збільшить дефіцит бюджету на наступний рік до 4,5% від валового внутрішнього продукту (ВВП) з 3,4%, які прогнозувала у вересні попередня адміністрація Маріо Драгі.

Це дасть змогу звільнити бюджетний простір для вжиття заходів із розширення економіки на суму близько 21 млрд євро.

Ресурси, доступні для підтримки економіки, збільшаться, якщо поточні тенденції призведуть до зниження дефіциту наступного року порівняно з 3,4% ВВП, прогнозованими два місяці тому.

Рим також має намір зібрати додаткові кошти, скоротивши частину з майже 9 млрд євро, виділених у 2023 році на програму боротьби з бідністю.

Мелоні 3 листопада здійснила свій перший візит до Брюсселя, де вона зустрілася з головами Європейської комісії та Європейської ради.

Але, мабуть, найважливішою зустріччю став обід з єврокомісаром з економіки Паоло Джентілоні.

Джентілоні, колишній прем'єр-міністр Італії, відповідає за реалізацію Пакту стабільності та зростання ЄС, який обмежує дефіцит державного бюджету країн єврозони 3% від ВВП.

Дію пакту було призупинено під час пандемії COVID-19, і Комісія вирішила відкласти відновлення фіскальної дисципліни до 2024 року через війну в Україні.

Нагадаємо, новий уряд Італії схвалить шостий пакет військової допомоги для України від початку російського вторгнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.