У Римі кліматичні активістки облили супом полотно ван Гога

фото
П'ятниця, 4 листопада 2022, 18:40

У Римі кліматичні активістки облили овочевим супом полотно Вінсента ван Гога "Сіяч" та приклеїли себе до стіни - як у серії схожих акцій останнім часом; захищена склом картина не постраждала.

Про це повідомляє ANSA, пише "Європейська правда".

Випадок стався у музеї в Палаццо Бонапарте. Дівчата з ініціативи "Останнє покоління" облили картину овочевим супом. Оскільки полотно знаходилося за захисним склом, картина не постраждала. 

 

Представник компанії-організатора виставки розповів, що чогось подібного очікували і обговорювали такі ризики. "Ми заборонили всім заходити з сумками і рюкзаками, тож вони змогли зробити зовсім мало. Коли протестувальники підійшли до полотна, одна з дівчат скористалась маленькою пляшкою, яку змогла сховати в одязі. З картиною все добре. Дівчата потім приклеїли себе суперклеєм до стіни під полотном. Ми навіть не закривали виставку, лише цю залу", - розповів він, додавши, що інцидент все одно вартий різкого осуду. 

"На щастя, зараз усі обрані об’єкти нападу були захищені склом. Але одного разу хтось, копіюючи інших, може зробити так з незахищеною роботою і наробити великої шкоди", - додав він. 

Це останній із низки схожих нападів кліматичних активістів на відомі твори мистецтва задля привернення уваги. 

Так, у Німеччині в Потсдамі екоактивісти облили пюре картину Моне вартістю понад 110 млн доларів, а в Берліні - приклеїли себе до музейного скелету динозавра.

У Лондоні нападу зазнало полотно Вінсента Ван Гога "Соняшники" та воскова статуя Чарльза ІІІ у музеї мадам Тюссо.

У Нідерландах активіст приклеїв свою голову до скла, що захищає відому картину Яна Вермера "Дівчина з перловою сережкою", його і товариша за акцію засудили до двох місяців в’язниці, з яких один - реального терміну. 


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.