Президент Чорногорії заветував скандальний закон, що обмежує його повноваження

Понеділок, 7 листопада 2022, 18:05

Президент Чорногорії Міло Джуканович наклав вето на поправки до закону, який обмежує його повноваження – прихильники глави держави звинувачували парламентську більшість у конституційному перевороті.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RTCG.

Як повідомив журналістам радник Джукановича Борис Бастіянич, президент наклав вето на закон, оскільки набуття ним чинності "неминуче порушить питання збереження конституційності та законності, а також юридичної надійності в політико-правовій системі" Чорногорії.

Також, стверджує він, документ створить "вочевидь недемократичні умови для знищення конституційних переваг, як-то принципу поділу влади, що ґрунтується на балансі та взаємному контролі".

"Зрештою, це було б безпідставним кроком на шляху порушення конституційної заборони на відсутність зворотної сили законів та інших постанов", унаслідок якого "парламентська організація влади… по суті, перетворилася б на централізовану парламентську систему".

Чорногорія стає все більш сербською: як кандидат у члени ЄС готується змінити курс

Однак у Чорногорії для подолання президентського вето достатньо лише повторно прийняти закон простою більшістю – в такому випадку президент зобов’язаний підписати його.

Зміни до закону про повноваження президента парламент Чорногорії ухвалив у ніч проти 2 листопада. У голосуванні не брала участь Демократична партія соціалістів чинного глави держави Джукановича.

Законом зокрема змінюється процедура надання мандату на формування уряду. Фактично це право переходить від президента до парламентської більшості. Наразі, згідно з конституцією Чорногорії, президент має виключні повноваження висувати кандидатуру очільника нового уряду.

Поправками до закону про президента парламентська більшість хоче насамперед створити умови для висування на посаду глави нового уряду очільника ліберально-консервативного Демократичного альянсу Міодрага Лекича, лояльного до Росії політика із досвідом дипломатичної діяльності за часів Югославії, який не підтримував чорногорську незалежність.

Демократична партія соціалістів Джукановича та близькі до неї опозиційні партії звинуватили парламентську більшість у здійсненні конституційного перевороту, правовому насильстві та руйнуванні конституційного ладу Чорногорії. Ухвалений закон вони назвали "законом Лекича".

Читайте більше тут: Переворот по-чорногорськи: що може завадити захопленню влади дружніми до Кремля силами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.