В Іспанії винесли перший вирок за поширення фейків

Вівторок, 8 листопада 2022, 17:23

Вищий суд Барселони виніс перший в Іспанії вирок за поширення фейків – користувач Twitter отримав умовне ув’язнення та штраф за публікацію фейкового відео про мігрантів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на El Mundo.

Як встановив суд, чоловік на ім'я Х. М., який працює в поліції, у липні 2019 року поширив у Twitter відео, на якому начебто неповнолітній мігрант із Марокко б’є жінку, намагається стягнути з неї штани, а потім хапає за волосся і тягне по землі.

"Ось вам відео марокканського неповнолітнього біженця без батьків з Канет-де-Мар (муніципалітет у Каталонії), і це їм ми збираємося платити соцдопомогу до 23 років", – підписав відео чоловік.

Насправді ж відео хоч і справжнє, та було зняте в Китаї та не має жодного стосунку до марокканських мігрантів і Канет-де-Мар.

Лідера опозиції Туреччини першим звинуватили за новим законом про "фейки"

Суд Барселони вирішив, що обвинувачений вчинив злочин проти основоположних прав і свобод людини і громадянина та, за словами прокурора, діяв "на ґрунті ворожості та неприйняття іноземних іммігрантів марокканського походження".

Прокуратура вказує, що на своїй сторінці у Twitter чоловік розміщував й інші ксенофобські коментарі та символіку ультрас.

За публікацію та поширення фейкових новин з метою дискредитації вразливих груп населення (у даному випадку – неповнолітніх без супроводу дорослих), Х. М. був засуджений до 15 місяців ув'язнення та штрафу в розмірі 1620 євро, а також до позбавлення права працювати вчителем протягом п'яти років.

Водночас суд ухвалив замінити вирок на умовний, але для цього обвинувачений протягом двох місяців повинен не вчиняти злочинів, не створювати онлайн-акаунтів з метою дискредитації та дотримуватися курсу на рівність і повагу до прав людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.