Службу безпеки Латвії закликали перевірити заяви мера Даугавпілса про "російський Крим"

Вівторок, 8 листопада 2022, 17:33

Міністерство охорони довкілля та регіонального розвитку (VARAM) звернулося до Служби державної безпеки (СДБ) із закликом оцінити висловлювання мера Даугавпілса Андрейса Елксніньша щодо невизнання приналежності Криму до України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Як повідомлялося, Елксніньш в інтерв'ю програмі Kāpēc на Delfi TV заявив, що "Крим - у складі Російської Федерації". Градоначальник також вважає, що Україна несе відповідальність за те, що відбувається. За його словами, "всі відповідальні" за війну в Україні.

Глава міністерства закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс уже встиг відреагувати на заяви Елксніньша і надіслав офіційного листа з нагадуваннями про офіційну позицію Латвії, яка засуджує невиправдану, незаконну і неспровоковану військову агресію Росії проти України.

Своєю чергою у VARAM наголосили, що 6 березня 2014 року Сейм ухвалив доповідь, якою жорстко засудив військову агресію Росії в Україні та наголосив на незмінній підтримці суверенітету й територіальної цілісності, а також законної влади Верховної ради, зазначивши, що Крим є невід'ємною частиною території України.

Крім того, 27 березня 2014 року ООН ухвалила резолюцію, що закликає всі країни і міжнародні організації не визнавати організований Росією референдум у Криму.

"Поки українці борються за незалежність своєї країни, а Росія продовжує вести кровопролитну війну в сусідній країні, ставати на бік агресора неприпустимо. Лавірування та ухильне ставлення Елксніньша проти висловлення підтримки Україні є сигналом, який змушує ставити питання про лояльність мера Даугавпілса до держави Латвії. Закликаю Службу держбезпеки оцінити дії Елксніньша", - зазначив міністр охорони довкілля та регіонального розвитку Артурс Томс Плешс.

Нагадаємо, в українському МЗС у відповідь заяви мера заявили, що Елксніньш виправдовує злочини Росії в Україні. 

Речник МЗС Олег Ніколенко, однак, зазначив, що "висловлювання цього маргінального діяча не відображають ані офіційної позиції дружньої для нас Латвії, ані поглядів абсолютної більшості латвійців, які не лише щиро співчувають, але й активно допомагають Україні в її боротьбі проти російської агресії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.