Німеччина пропонує Британії "пакт солідарності" для взаємопідтримки у разі дефіциту газу

Вівторок, 8 листопада 2022, 17:41

Німеччина пропонує Британії обговорити угоду, яка би дозволила їм взаємно допомагати одне одному у разі дефіциту газу під час екстремально холодної погоди.

Про це повідомляє The Guardian, пише "Європейська правда". 

"Британія зі своєю протяжною береговою лінією має географічну перевагу з точки зору інфраструктури для імпорту скрапленого природного газу. Але досвід останніх тижнів продемонстрував, що має значення і розмір газотранспортної мережі. Чим більша вона, тим легше покривати тимчасовий дефіцит", - зазначив керівник Федерального мережевого агентства Клаус Мюллер. 

За його словами, хоча Британія після виходу з ЄС більше не залучена до механізмів солідарності, які є між країнами-членами, але трубопроводи фізично є.

ФРН вже має схожі угоди з Австрією та Данією і планувала ще з низкою європейських сусідів, але переговори з Бельгією, Нідерландами, Польщею та Швейцарією поки не дали результату. 

Як відомо, Німеччина після цілковитої зупинки "Північного потоку" через політичне рішення Росії, формально пояснене технічними проблемами, зіткнулася з необхідністю швидко шукати заміну російському газу. Втім, імпорт з Норвегії, Бельгії, Нідерландів та Франції дозволив Німеччині дозаповнити сховища вже на понад 99%.

Британія, яка видобуває 44% газу для власних потреб, набагато менше залежала від російських енергоресурсів, ніж Німеччина, проте все одно потребує імпорту і, на відміну від багатьох країн, має дуже обмежені газові сховища.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.