У латвійському місті Резекне попри опозицію місцевої влади демонтували пам'ятник радянським солдатам 

відео
Середа, 9 листопада 2022, 11:23

У латвійському місті Резекне в середу демонтували пам'ятник радянським солдатам, відомого як "Альоша".

Про це йдеться у публікації Delfi, пише "Європейська правда".

Демонтаж розпочали рано-вранці, близько 5-ої години. На території навколо пам'ятника перебували правоохоронці, територію поблизу огородили, хоча рух пішоходів не обмежували.

Біля пам'ятника зібралася невелика група людей. Також за демонтажем спостерігали люди, які чекали на громадський транспорт на автобусній зупинці поруч.

Напередодні, 8 листопада, мер Резекне Александр Барташевич, який представляє проросійську партію "Злагода", визнав, що пам'ятник радянським воїнам буде знесено у вказаний у законі термін - до 15 листопада. 

У своєму зверненні Барташевич сказав, що він "до останнього моменту сподівався - можна уникнути варварських дій" і "що переможе здоровий глузд". Мер Резекне стверджує, що пропонував компромісні рішення. Одним із таких рішень було перенесення пам’ятника на Мирний цвинтар, і в цьому випадку, каже Барташевич, закон не був би порушений, а "важливий для багатьох резекненців монумент був би збережений". 

Другий компроміс - залишити пам'ятник, що підлягає демонтажу, в Резекне. В обох випадках від державних установ було отримано негативні відповіді, визнав мер міста.

Влітку Сейм Латвії ухвалив закон "Про заборону експонування об'єктів, що прославляють радянський і нацистський режими, та їх демонтаж на території Латвійської Республіки", який передбачає, що об'єкти, які прославляють тоталітарні режими, мають бути демонтовані до 15 листопада.

Пам'ятник у Парку Перемоги у Ризі було знесено у серпні цього року. У неділю, 30 жовтня, пізно ввечері було демонтовано пам'ятники у Даугавпілсі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.