Уряд Молдови підтримав подання до КС про заборону партії "Шор", ті влаштували протест

Середа, 9 листопада 2022, 16:27

Кабмін Молдови на засіданні 9 листопада підтримав пропозицію міністра юстиції про звернення до Конституційного суду щодо визнання партії "Шор" незаконною. 

Про це повідомляє Newsmaker, пише "Європейська правда".

Про запит міністра юстиції стало відомо 8 листопада. За його словами, у документі достатньо аргументів на користь того, що партія порушує принципи верховенства права і ставить під загрозу суверенітет і незалежність Молдови. 

Кабінет міністрів одностайно підтримав подання. 

Тим часом партія "Шор" організувала протест через наміри уряду заборонити їхню діяльність через Конституційний суд. Учасників суттєво менше, ніж на останній масштабній акції у неділю, але присутні щонайменш кілька десятків людей. 

Нагадаємо, партія "Шор" за останні місяці провела багато антиурядових акцій протесту та особливо активізувала їх останніми тижнями. Останній великий мітинг у Кишиневі відбувся у неділю.  

Правоохоронці провели серію обшуків в офісах партії та вилучили гроші, що могли призначатися для "зарплати" учасникам. Лідер партії Ілан Шор, який давно перебуває за кордоном через кримінальні провадження проти нього, в одному випадку прямо визнав це.

Протести намагається організовувати також Партія соціалістів, лідером якої є проросійський експрезидент Молдови Ігор Додон, який зараз перебуває під домашнім арештом через звинувачення у держзраді й корупції. 

Одночасні протести від "соціалістів" і "Шор" також можуть бути прихованою конкуренцією цих політсил за роль "головного союзника" Росії у Молдові.

"ЄвроПравда" детально розповідала про це у відеоблозі та у статті Атака на Молдову. Як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.