В Угорщині встановили верхню межу цін на яйця і картоплю

Середа, 9 листопада 2022, 16:54

Продавцям в Угорщині буде наказано продавати яйця і картоплю за цінами не вище, ніж вони були в кінці вересня, що є частиною зусиль уряду, спрямованих на полегшення тягаря стрімкого зростання цін в країні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Обмеження цін на яйця і картоплю доповнює список інших продуктів харчування, включаючи цукор-пісок, пшеничне борошно, соняшникову олію, свинячі ніжки, молоко і деякі продукти з курятини, на які з лютого в Угорщині встановлені граничні ціни.

Ціни на бензин і дизельне паливо також були обмежені 480 форинтами (1,20 долара США) за літр з листопада 2021 року для людей, чиї транспортні засоби зареєстровані в Угорщині.

"Ми подивилися, які основні продукти стали дорожчими, і яйця і картопля очолюють список", - сказав керівник апарату прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш на пресконференції в Будапешті.

Цінові обмеження діятимуть до 31 грудня з можливістю їх продовження після цього.

Ці заходи були прийняті в той час, коли Угорщина стикається зі зростаючою інфляцією і ослабленням валюти, що частково викликано дебатами з Європейським Союзом, який погрожував утримати мільярди коштів на відновлення після пандемії та інші ресурси через проблеми з верховенством права і демократією.

Інфляція в Угорщині в жовтні досягла 20,1%, що є найвищим показником за останні 20 років і значно перевищує середній показник по ЄС, який становить 10,7%. Гуйяш сказав, що уряд очікує, що річна інфляція в Угорщині складе щонайменше 13,5%, але обмеження цін на яйця і картоплю може допомогти знизити її на одну або дві десятих відсотка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: