Британія змістила крайній термін для нових виборів у Північній Ірландії на березень

Середа, 9 листопада 2022, 21:17

Уряд Британії у середу змістив дедлайн для нових виборів у Північній Ірландії до березня - щоби дати можливість для якогось прогресу у перемовинах Британії та ЄС щодо правил торгівлі, які стали головним фактором напруги у регіоні. 

Про це повідомляє Reuters, пише "Європейська правда". 

Північна Ірландія фактично з лютого залишається без повноцінного уряду з розподілом повноважень між юніоністами та націоналістами - відколи Демократична юніоністська партія почала бойкот, вимагаючи перегляду торгових правил для Північної Ірландії після Brexit, закріплених в угодах з ЄС.  

Юніоністи відмовилися повернутися і після виборів у травні, на яких націоналісти "Шинн Фейн" здобули перемогу, та продовжують категорично вимагати скасування правила про митні перевірки між Британією та ЄС у портах Північної Ірландії. 

Шестимісячний крайній термін на формування уряду сплив ще у жовтні. Після того британський міністр у справах Північної Ірландії Кріс Хітон-Гарріс сказав, що немає інакшого вибору, окрім як оголосити нові вибори у межах 12 наступних тижнів. 

У середу 9 листопада Хітон-Гарріс оголосив у парламенті, що пропонує відтермінування, аби 12-тижневий період відраховували від 8 грудня, а за потреби - з 19 січня. Відтак вибори у Північній Ірландії мають бути проведені відповідно до 2 березня або до 13 квітня 2023 року.  

"Законодавство, яке я пропоную, має на меті дати час для перемовин між Британією та ЄС, та для того, щоб політичні партії Північної Ірландії провели роботу для відновлення інституцій регіону", - зазначив він. 

Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковні минулого тижня сказав, що потенційно досягти оновленої домовленості можливо до кінця року. 

Про те, чому Brexit загострив напругу у Північній Ірландії та чому будь-які варіанти рішення є поганими для якоїсь зі сторін, дивіться у розмові з експертом Олександром Краєвим, або у статті Ірландський глухий кут: як Борис Джонсон створив проблему для Британії та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: