У Грузії опублікували результати експертизи щодо стану Саакашвілі, у владі не збираються їй вірити

Четвер, 1 грудня 2022, 15:42

Неурядовий центр "Емпатія" опублікував висновки комісійної судово-медичної експертизи щодо стану здоров’я Міхеїла Саакашвілі, з якої випливає, що йому не можна залишатися за ґратами; у правлячій партії заявили, що не збираються довіряти цим висновкам.

Про це повідомляє "Эхо Кавказа", пише "Європейська правда".

В "Емпатії" зазначають, що експертизу проводили десять грузинських та шість іноземних фахівців. Документ загалом містить 194 сторінки основного тексту та ще три тисячі - додатків. Експертиза проводилася з 1 червня по 28 листопада.

У висновку йдеться, що у Саакашвілі виявили понад 20 діагнозів, з яких 10 основних "несумісні з ув’язненням", а до арешту він був майже здоровий. Серед проблем згадують нейропсихологічні, гастроентерологічні, порушення опорно-рухового апарату, проблеми з зором, підвищену температуру з незрозумілих причин, швидку втрату ваги, болі у м’язах та суглобах. Експерти зазначають, що може йтися про інфекційні процеси чи інтоксикацію, тому що експертиза волосся показала підвищений вміст в організмі вісмуту, барію і ртуті.  

Експерти вважають, що Саакашвілі не можна залишати у пенітенціарних закладах чи у клініці "Вівамеді", де він перебуває останні місяці, оскільки там неможливо провести повну токсикологічну експертизу, та закликають відправити його на лікування до мультипрофільної лікарні у США або ЄС. 

"Необхідна своєчасна діагностика токсичних речовин, у тому числі хімічних сполук і радіоактивних речовин. В іншому разі, з огляду на ймовірність інтоксикації, можлива кома та летальні наслідки", - йдеться у документі. 

Лідер правлячої партії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе заявив, що висновкам експертизи взагалі не можна довіряти, тому що центр "Емпатія" пов’язаний з "Єдиним національним рухом", пише "Новости-Грузия".

"Певні види відхилень за медичними показниками є практично у кожного. Сам по собі такий список нічого не означає… Потрібно конкретно вказати, що це за хвороба чи патологія, яка є підставою для звільнення ув’язненого… Також має значення, чи дотримується засуджений приписів своїх лікарів. Натомість 400 днів вони розповідають, що ув’язненому стає гірше. Нас просять політично прийняти рішення і звільнити Саакашвілі для того, щоб влаштувати в країні безлад. Ми не можемо цього зробити", - заявив Кобахідзе. 

Раніше міністр юстиції Грузії Раті Брегадзе пояснив, що відпустити ув’язненого експрезидента Міхеїла Саакашвілі на лікування за кордон "неможливо за законом", але до його лікування можуть долучатися іноземні фахівці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.