В Угорщині страйкують вчителі після звільнення колег за акцію громадянської непокори

Четвер, 1 грудня 2022, 18:03

Сотні вчителів оголосили про безстрокові масові страйки в Угорщині після того, як Міністерство внутрішніх справ звільнило вісьмох вчителів за участь в акціях громадянської непокори з вимогою поліпшення умов праці.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Згідно з даними, опублікованими асоціацією "Вчителі для вчителів", 497 вчителів з 53 шкіл по всій Угорщині припинили роботу на невизначений термін.

Уряд фактично заборонив вчителям страйкувати указом від 11 лютого, який, на думку освітян, робить право на протест безглуздим, оскільки обмеження передбачають робочий час, який можна порівняти зі звичайним робочим днем.

З того часу сотні вчителів по всій країні продовжують брати участь в акціях "громадянської непокори", порушуючи правила.

Уряд досі відмовляється прислухатися до багатомісячних вимог освітян переважно державної системи початкової та середньої освіти країни щодо підвищення заробітної плати та покращення умов праці.

30 листопада міністр внутрішніх справ оголосив у заяві для преси, що загалом вісім вчителів було негайно звільнено.

Шестеро з восьми вчителів працювали в будапештській середній школі Karinthy Frigyes (KFHS), першій середній школі у Східній Європі, яка була акредитована Комітетом Міжнародного Бакалаврату (IB) в 1992 році. Директор школи Ласло Гутай повідомив співробітникам, учням і батькам про позачергові канікули з 1-2 грудня.

"Незаконна відмова вчителя від роботи є обмеженням можливості учня виконувати свій обов'язок відвідувати школу і реалізовувати своє право на освіту, закріплене в Конституції", - заявили в МВС, додавши, що учні ходять до школи, щоб вчитися, і "протиправна поведінка не є для них зразковою".

Після цієї заяви сотні людей вийшли на демонстрацію перед будівлею МВС, а до ранку четверга з'явилися повідомлення про масові страйки вчителів по всій країні.

Профспілки вчителів заявили, що подадуть на уряд до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі.

Нагадаємо, Європейська комісія рекомендувала заморозити виділення 7,5 мільярда євро з фондів ЄС для Угорщини через проблеми з верховенством права.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.