Німеччина посилить контроль над зброєю після спроби держперевороту

Неділя, 11 грудня 2022, 20:12

Федеральна міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер анонсувала посилення законодавства, яке регулює обіг зброї, у відповідь на зірваний державний переворот, що готувала група "Райхсбюргер".

Як повідомляє "Європейська правда", про це Фезер сказала в інтерв’ю Bild am Sonntag.

Організатори зірваного путчу в Німеччині купували зброю в Хорватії – ЗМІ

"Ми маємо справу не з нешкідливими божевільними, а з підозрюваними в тероризмі, які зараз всі перебувають під вартою", – наголосила глава німецького МВС, додавши, що як мінімум 1050 членів "Райхсбюргу" вже були позбавлені дозволів на зброю.

"Тут потрібен максимальний тиск з боку всіх органів влади", сказала Фезер, анонсувавши, що найближчим часом уряд "ще більше посилить законодавство про зброю".

Такі заклики раніше висловили й інші політики, оскільки серед підозрюваних виявилася колишня депутатка від ультраправої "Альтернативи для Німеччини" Біргіт Мальсак-Вінкеманн, яка навіть після того, як пішла з парламенту, мала перепустку й володіла зброєю.

Підозрювані у підготовці путчу в Німеччині мали список "ворогів": у ньому журналісти, топ-політики і глава МЗС

Також глава МВС Німеччини сказала, що чисельність "Райхсбюргера" оцінюють у 23 тисяч людей – це на 9,5% більше, ніж торік. При цьому близько 10% із них поліція вважає потенційно схильними до насильства.

Хоча громадяни Німеччини мають право на зброю, в країні діє одне з найсуворіших законодавств, і приватне володіння вогнепальною зброєю є рідкісним явищем.

Нагадаємо, в Німеччині спеціальні поліцейські сили у середу провели  спецоперацію одночасно в 11 федеральних землях проти правоекстремістської організації, що планувала викрадати політиків та штурмувати Бундестаг. Повідомили про затримання 25 осіб. Серед затриманих – росіянка і чоловік, який контактував з представниками РФ. Серед причетних до групи є й колишня депутатка від AfD.

Детальніше про спецоперацію і заколотників читайте у статті: Скинути Шольца за порадами РФ: як князь, ексдепутатка та військові готували путч у Німеччині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.