Генсек Ради Європи звернулась до Лаврова: закликала Росію виконувати рішення ЄСПЛ

Понеділок, 12 грудня 2022, 17:38

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич написала листа главі міністерства закордонних справ Росії Сергєю Лаврову, в якому закликала російську владу продовжувати виконувати рішення Європейського суду з прав людини.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Хоча Російська Федерація перестала бути членом Ради Європи 16 березня 2022 року, а також Високою Договірною Стороною Європейської конвенції з прав людини – з 16 вересня 2022 року, вона зобов’язана згідно з міжнародним правом виконувати рішення Європейського суду з прав людини, ухвалених проти неї", – йдеться в листі.

Генсек Ради Європи зазначила Лаврову, що Комітет міністрів організації продовжує контролювати виконання Росією рішень ЄСПЛ і буде регулярно публікувати інформацію про ухвали, які Москва має задовольнити, а також нараховувати пеню за невчасне виконання вироків.

Росія заборгувала 74 млн євро компенсації за рішеннями ЄСПЛ

За даними Комітету міністрів Ради Європи, наразі на виконання владою РФ очікують рішення у 2227 справах, при цьому з лютого 2022 року лише три справи, що стосуються Росії, були закриті.

"Від імені Ради Європи закликаю російську владу виконати свої зобов’язання згідно з міжнародним правом, зокрема зобов’язання повністю й ефективно виконувати рішення, ухвалені Європейським судом з прав людини стосовно Російської Федерації", – наголосила Пейчинович-Бурич.

Нагадаємо, у березні 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи попри спроби Москви уникнути покарання ухвалила рішення про вигнання РФ, а також закликала надати Україні засоби захисту повітряного простору. Перед цим Росія, зрозумівши неуникність свого виключення, сама подала до Страсбурга заяву про самостійний вихід

Європейський суд з прав людини ухвалив призупинити розгляд усіх скарг проти Російської Федерації, але пізніше їх відновив. Сама ж РФ у червні вирішила не виконувати рішення ЄСПЛ, винесені після 15 березня 2022 року.

Читайте також: РФ витирають з карти Європи: що змінить для України історичне рішення ПАРЄ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.