Сенат Італії схвалив постачання Україні зброї у 2023 році

Вівторок, 13 грудня 2022, 16:43

Сенат (верхня палата парламенту) Італії переважною більшістю голосів схвалила представлену урядом резолюцію про продовження надання військової допомоги Україні до кінця 2023 року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на La Repubblica.

Резолюція, представлена міністром оборони Італії Гвідо Крозетто, була підтримана 143 сенаторами, проти проголосували 29 і ще один утримався.

Також члени італійського Сенату приблизно такою ж кількістю голосів підтримали дві резолюції опозиційних Демократичної партії та блоку "Дія!", які закликають до продовження військової допомоги Україні. Натомість резолюцію про припинення постачання Києву зброї, яку внесли ліві та "зелені", було відхилено.

Рішення означає, що військова техніка й обладнання будуть надаватися Україні для боротьби з російським вторгненням протягом усього 2023 року без необхідності окремої згоди італійських законодавців. Це відбувається на основі декрету, підтриманого італійським урядом на початку грудня.

Італія постачатиме зброю Україні принаймні до початку переговорів про мир - міністр

Нагадаємо, після вторгнення Росії в Україну адміністрація колишнього прем'єр-міністра Маріо Драгі запровадила заходи, які дозволили відправляти зброю Києву, не запитуючи дозволу парламенту на кожну поставку.

Термін дії цієї угоди спливає наприкінці року, і коаліція, що підтримує прем'єр-міністра Джорджію Мелоні, спочатку намагалася продовжити її до 31 грудня 2023 року, внісши поправки в урядовий декрет, який наразі проходить через парламент.

Однак головна опозиційна група – лівоцентристська Демократична партія – поскаржилася, що декрет, про який ідеться, не має прямого стосунку до України, і звинуватила уряд у порушенні парламентських правил.

У відповідь міністр зі зв'язків із парламентом Лука Чіріані заявив, що уряд розгляне можливість проведення цього заходу окремим декретом, забезпечивши при цьому його якнайшвидше затвердження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.