В Іспанії хочуть збільшити відпустку для батьків, якщо їхні діти хворіють або на канікулах

Вівторок, 13 грудня 2022, 21:52

Уряд Іспанії пропонує допомогти батькам, які працюють, поєднувати виховання дітей із роботою шляхом збільшення часу на відпочинок у разі, якщо їхні діти хворіють або на літніх канікулах.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Міністерка соціальної політики Іспанії Іоне Беларра у вівторок представила проєкт "сімейного закону", який передбачає кілька заходів, покликаних полегшити роботу й виховання дітей.

Йдеться зокрема про збільшення оплачуваної відпустки з двох до п'яти днів на рік для будь-якого працівника, чиї близькі родичі хворіють або перебувають у лікарні, а також надання оплачуваної відпустки до чотирьох днів на рік батькам для вирішення непередбачених сімейних ситуацій.

Крім того, ще вісім тижнів неоплачуваної відпустки будуть надаватися щорічно батькам для догляду за дітьми до досягнення ними восьмирічного віку. Передбачається, що таку відпустку будуть брати під час літніх канікул, які зазвичай тривають з кінця червня до середини вересня.

Цей крок пропонується запровадити поетапно: шість тижнів відпустки у 2023 році, а потім вісім тижнів у 2024 році.

Зрештою, Беларра пропонує надати поширити пільги на освіту та транспортні знижки, які зараз надаються сім'ям із трьома й більше дітьми, на неповні сім'ї з двома й більше дітьми.

"Ми просимо батьків бути супергероями, а мій намір із цим законом полягає в тому, що вони можуть бути просто мамами і татами, що і так є достатньо складним завданням", – пояснила міністерка соціальної політики Іспанії.

Іспанія, як і більшість країн Європейського Союзу, потерпає від низької народжуваності. У 2020 році на 1000 іспанців народилися 7,1 дитини, що є другим після Італії найнижчим показником серед країн ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.