Як Україна виконує рекомендації Єврокомісії для початку переговорів про членство в ЄС

Аналітика коротко
Середа, 14 грудня 2022, 12:20

13 грудня Верховна рада ухвалила три закони, що мали статус навіть більший, аніж просто "євроінтеграційні". Проведення реформ, передбачених цими законами, є одними з умов для початку переговорів щодо членства України в Євросоюзі. 

Київ демонструє прогрес у виконанні всіх семи рекомендацій Єврокомісії. Але досі жодна з них не виконана повністю.

Коаліція "Реанімаційний пакет реформ" підготувала аналіз того, де перебуває Україна у виконанні кожної з рекомендацій Єврокомісії. 

Деталі – у статті Дмитра Кривошеєва, Ольги Лимар, Дениса Давиденка з коаліції РПР Чи склав парламент іспит від ЄС? Аналіз виконання Україною критеріїв Єврокомісії.

Наразі видається, що ухвалений 13 грудня законопроєкт № 7662 про відбір суддів Конституційного суду потребує доопрацювання. Запровадити прозорий і незалежний конкурс для кандидатів на посади суддів Конституційного суду — це давня рекомендація міжнародних партнерів України.

Остаточний висновок щодо тексту ухваленого закону можна буде зробити, коли його опублікують на сайті ВР, тобто за кілька днів. Але, вже можна стверджувати, що з ним не все добре

Запроваджується новий спеціальний орган — Дорадча групу експертів (ДГЕ), яка має оцінювати передусім моральні якості та доброчесність кандидатів, а її висновки будуть обов’язковою умовою для того, щоб кандидат проходив на наступний етап конкурсу. 

Однак проблема у тому, що половину складу ДГЕ сформують президент, Верховна рада та з’їзд суддів, тож існує шанс формування ними спільної позиції, за якої без їхнього голосу буде неможливо дати "зелене світло" тим кандидатам, яких влада (суддівська або політична) вважатиме неугодними.

Друга рекомендація ЄС стосується завершення перевірки доброчесності членів Вищої ради правосуддя (ВРП) та проведення добору кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

ВРП і ВККС є серцем усієї судової системи, адже саме вони мали б визначати стандарти доброчесності, незалежності та професійності усіх суддів в Україні.

Виконання рекомендації Єврокомісії щодо завершення добору членів ВККС зараз перебуває на початковій стадії: через повномасштабну російську агресію початок конкурсу до ВККС перенесли на липень цього року, а прийом документів тривав до 22 серпня. 

Дещо краща ситуація — з оновленням ВРП. 

Загалом, на думку експертів "Реанімаційного пакета реформ", виконання цієї рекомендації Єврокомісії перебуває в активній стадії та наближається до завершення.

Щодо боротьби з корупцією, то у цій сфері Україна повністю виконала лише одну частинку рекомендації Єврокомісії: 19 липня 2022 року на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури призначено переможця конкурсу Олександра Клименка.

Щодо боротьби з відмиванням коштів, то наша країна входить до топ-15 країн світу за виведенням капіталу (майже 11 млрд дол щорічно) і водночас є однією з країн-лідерів із відкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ).

При цьому саме відкриття інформації про КБВ є однією з головних рекомендацій Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням коштів (FATF).

Зараз одне з найважливіших завдань України — визначити державний орган, відповідальний за формування та реалізацію політики щодо бенефіціарної власності.

У тому ж блоці Єврокомісія чекає від України ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектора. Формально цю рекомендацію можна виконати найближчим часом. Та реально є потреба оновити напрацювання МВС, Міністерства юстиції та Офісу генерального прокурора.

Також Єврокомісія наголошує на необхідності належного впровадження законодавства про олігархів відповідно до майбутнього висновку Венеційської комісії. Але цього висновку досі немає.

Значним прогресом у виконанні рекомендації ЄК щодо реформи медіа стало ухвалення нового закону про медіа у другому читанні 13 грудня. Зокрема, цей документ посилює повноваження медійного регулятора — Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Наступним необхідним кроком буде ухвалення окремого закону про телерекламу.

Прогресом у виконанні рекомендації ЄК щодо забезпечення прав національних меншин можна вважати ухвалений 13 грудня в цілому закон "Про національні спільноти в Україні".

Певна складність полягає в тому, що питання дотримання прав національних меншин і корінних народів забезпечується низкою законів і нормативних актів, а не одним документом.

Отже, наразі не завершено виконання жодної з рекомендацій Єврокомісії.

І якщо до кінця 2022 року парламент потенційно здатний ухвалити більшу частину необхідного законодавства для виконання рекомендацій, то конкурсні процедури ще не завершаться. 

Утім, Єврокомісія зараз також не поспішає з підготовкою оцінки окремих рекомендацій або їхніх частин. Тож Україна в змозі вчасно завершити усі процедури.

Докладніше – у матеріалі Дмитра Кривошеєва, Ольги Лимар, Дениса Давиденка Чи склав парламент іспит від ЄС? Аналіз виконання Україною критеріїв Єврокомісії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.