Стефанчук заявив про виконання вимог ЄС, хоча ухвалені ще не всі закони

Середа, 14 грудня 2022, 13:08

Спікер Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що Україна виконала вже усі рекомендації Єврокомісії, необхідні для відкриття переговорів про вступ України до ЄС - хоча ухвалені ще не всі закони. 

Як повідомляє "Європейська правда", заяву Стефанчука наводить пресслужба парламенту. 

"Можна з упевненістю сказати, що Верховна Рада України виконала свою частину роботи та прийняла усі необхідні системні законопроєкти для виконання рекомендацій Єврокомісії", - сказав він.

Стефанчук згадав, зокрема, закон про реформу Конституційного суду ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах"), закони "Про медіа" та "Про національні меншини (спільноти)"; щодо боротьби з відмиванням коштів ("Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення порядку інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу"; "Про ратифікацію Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму"; "Про внесення змін до закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом… та адаптації законодавства до окремих стандартів FATF і вимог Директиви ЄС 2018/843").

Водночас ще не прийнятий закон про телерекламу, без якого виконання рекомендації Єврокомісії не є повним.

Закон про відбір суддів Конституційного суду ухвалили в редакції, яку критикували експерти. Наразі невідомо, чи задовольнить цей закон Євросоюз, оскільки для того необхідним є висновок Венеційської комісії. Він буде остаточно ухвалений на засіданні ВК наприкінці поточного тижня.

Експерти "Реанімаційного пакету реформ" вважають, що й після засідання Ради 13 грудня, коли ухвалили одразу три важливих проєкти, не можна говорити про те, що Україна повністю виконала рекомендації Єврокомісії (деталі - у статті Чи склав парламент іспит від ЄС? Аналіз виконання Україною критеріїв Єврокомісії).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.