ЄС виділив Україні 500 млн євро макрофіну

Середа, 14 грудня 2022, 13:21

Європейська комісія виплатила третій і останній транш у розмірі 500 мільйонів євро в рамках надзвичайної макрофінансової допомоги для України.

Про це йдеться у заяві ЄК, пише "Європейська правда".

З сьогоднішнім платежем загальна сума макрофінансової допомоги, наданої Україні з початку війни в Росії, досягла 7,2 млрд євро.

Кошти були надані Україні у формі дуже пільгових позик з довшими термінами погашення, ніж у рамках звичайної програми. На знак солідарності бюджет ЄС покриє відсотки за цими позиками.

"Сьогоднішня виплата стала результатом позитивної оцінки Комісією виконання Україною семи заходів структурної політики, погоджених у Меморандумі про взаєморозуміння, підписаному 3 жовтня. Ці заходи спрямовані на посилення стійкості та економічної стабільності країни, покращення бізнес-клімату, зміцнення верховенства права та управління та гарантування енергетичної безпеки України", - йдеться у заяві.

Комісія вже виплатила Україні 600 млн євро в березні та ще 600 млн євро в травні цього року, потім 1 млрд євро в серпні, 2 млрд євро в жовтні та 2,5 мільярда євро в листопаді.

Нагадаємо, Європейська комісія 9 листопада запропонувала безпрецедентний пакет підтримки для України у розмірі до 18 млрд євро на 2023 рік. Ця допомога буде надана у формі пільгових кредитів, які будуть виплачуватися регулярними частинами, починаючи з січня 2023 року.

13 грудня посли ЄС одностайно затвердили рішення надати Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги, але довелося піти на поступки Угорщині, яка блокувала це рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.