ЄС погодив виділення 20 млрд євро для енергосфери, щоб відмовитися від російського газу

Середа, 14 грудня 2022, 15:16

Європейський Союз отримає додаткові 20 мільярдів євро від вуглецевого ринку для інвестицій, які допоможуть швидше покінчити із залежністю блоку від російського викопного палива.

Відповідної політичної домовленості було досягнуто в середу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Учасники переговорів з країн ЄС та Європарламенту домовилися рано-вранці у середу про залучення 60% грантів з Інноваційного фонду ЄС – існуючого резерву доходів від вуглецевого ринку, які нині витрачаються на проривні зелені технології.

Інші 40% будуть отримані з надходжень від продажу дозволів на викиди CO2, проведеного раніше від запланованого терміну.

Вуглецевий ринок ЄС змушує електростанції та заводи купувати дозволи на викиди CO2, коли вони забруднюють довкілля. В останні роки ціна цих дозволів різко зросла, що збільшило доходи, які країни отримують від продажу компаній, що викидають CO2.

Фінансування буде спрямоване на розширення використання відновлюваних джерел енергії, енергозберігаючі ремонти та проєкти зі сприяння декарбонізації важкої промисловості.

Країни-члени ЄС та Європейський парламент мають офіційно схвалити угоду, перш ніж вона набуде чинності наступного року.

Базова ціна дозволу на викиди вуглекислого газу в ЄС торгувалася в середу на рівні 88 євро за тонну.

Нагадаємо, цьогоріч країни ЄС досягли домовленості про добровільне скорочення споживання газу взимку.

План передбачає обов’язкову ціль скорочення споживання на 15%  у надзвичайних ситуаціях, таких як серйозне порушення постачання з Росії, хоча і передбачає певні винятки для особливо вразливих країн.

В ЄС також домовились виключити російський газ з угод про спільну закупівлю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.