Парламент Болгарії провалив затвердження уряду технократів, запропопонованого партією експрем’єра

Середа, 14 грудня 2022, 16:35

Парламент Болгарії в середу не затвердив уряд технократів, запропонований правоцентристською партією ГЄРБ, поглибивши тривалий політичний глухий кут в країні і наблизивши її до чергових дострокових виборів.

Про це повідомило агентство Reuters, пише "Європейська правда".

На парламентському голосуванні в середу висунутий ГЄРБ на посаду прем'єр-міністра Ніколай Габровський, 51-річний безпартійний нейрохірург, не зміг отримати необхідну підтримку для того, щоб очолити технократичний уряд. 

Парламент Болгарії третій день продовжує перше засідання: не можуть обрати спікера

Він отримав лише 113 голосів у 240-місному парламенті. Проти Габровського проголосували 125 депутатів від чотирьох політичних партій. 

Основні опоненти ГЄРБ заявили, що кабінет технократів буде лише фасадом для правління колишнього прем'єр-міністра Бойка Борисова і навряд чи зробить якісь реальні кроки для боротьби з корупцією на високому рівні.

Болгарія перебуває в політичному безладі з літа 2020 року, коли тисячі болгар вийшли на вулиці на знак протесту проти правління Борисова, звинувачуючи його в нездатності боротися з корупцією і змові з впливовими місцевими олігархами.

Партія експрем’єра Болгарії, що перемогла на виборах, не змогла сформувати новий уряд

Борисов, який керував країною більше десяти років, перш ніж втратив владу в 2021 році після протестів, виграв вибори 2 жовтня, але його партія ГЄРБ не змогла забезпечити підтримку більшості для функціонуючого кабінету.

Болгарія пережила четверо виборів за останні 18 місяців.

Грабовський обіцяв, що при формуванні уряду ГЄРБ спиратиметься на експертів, які є далекими від партійних структур.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.