В Ірландії за угодою про ротацію уряд очолить заступник прем'єра

П'ятниця, 16 грудня 2022, 15:54

В Ірландії Лео Варадкар вдруге вступає на посаду прем'єр-міністра цими вихідними в результаті передачі влади між двома основними політичними партнерами в трипартійній правлячій коаліції.

Про це пише видання Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Варадкар, який є відкритим геєм та одним із наймолодших лідерів Ірландії, у суботу 17 грудня залишить чинну посаду заступника прем'єр-міністра і очолить уряд. Натомість чинний прем’єр Міхол Мартін стане заступником Варадкара.

Ротація між партіями Варадкара "Фіне Гел" та Мартіна "Фіанна Фейл" є безпрецедентною в історії Ірландії. Правоцентристські партії були сформовані з протиборчих сторін під час громадянської війни в Ірландії на початку 20 століття.

Вони погодились на ротацію прем'єрства у рамках коаліції з ірландськими "зеленими" після виборів 2020 року.

Варадкара сприймали як нове обличчя, коли він очолив правлячу партію "Фіне Гел" у 2017 році. Але після двох з половиною років на посаді прем'єр-міністра та протиріч на посаді віцепрем'єра, його критики стверджують, що він втратив свій шарм.

Грудневе опитування, проведене для ірландської газети Sunday Independent, показало, що 43% респондентів виступають за те, щоб Мартін залишився при владі проти 34% за Варадкара.

Однак прихильники Варадкара посилаються на його досвід управління країною під час пандемії коронавірусу та після рішення Великої Британії у 2016 році вийти із Європейського Союзу.

Нагадаємо, нещодавно ролик із Варадкаром у гей-клубі в Дубліні, таємно знятий і викладений в інтернет на початку грудня, став приводом до дискусії про право політиків на приватне життя й регулювання соціальних мереж.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.