У Конгресі США пропонують заборонити Трампу працювати в уряді

П'ятниця, 16 грудня 2022, 22:17

Сорок демократів у Палаті представників США на чолі з конгресменом Девідом Сісілліном у четвер представили законопроєкт, який забороняє колишньому президенту Дональду Трампу обіймати федеральні посади в майбутньому.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Hill.

Заборону для Трампа пропонується запровадити на основі 14-ої поправки до Конституції США, відповідно до якої той, хто раніше давав клятву підтримувати Конституцію, але брав участь у "повстанні або заколоті", не повинен "обіймати якусь цивільну чи військову посаду в уряді Сполучених Штатів або в будь-якому штаті".

14-та поправка до Конституції була ухвалена після Громадянської війни 1861-1865 років, коли колишні конфедеративні штати й штати, що відокремилися, знову приєдналися до Союзу.

Законопроєкт конгресменів, як стверджується, містить свідчення й докази, які вказують, як Трамп брав участь у заколоті, та описується, як він допомагав підбурював до насильства під час штурму Капітолія 6 січня 2021 року.

Трамп вимагає припинити дію Конституції США після викриття ролі Twitter у виборах 2020 року

"14-та поправка чітко вказує на те, що на основі його минулої поведінки Дональд Трамп позбавлений права коли-небудь знову обіймати федеральну посаду, і, відповідно до пункту 5 (поправки), Конгрес має повноваження ухвалювати законодавство для реалізації цієї заборони", – сказав Чіцілліне.

Хоча наразі в Конгресі теоретично ще може бути ухвалений цей законопроєкт, уже в січні 2023-го нове скликання парламенту США, де в нижній палаті більшість посідатиме Республіканська партія, переважно прихильна до Трампа.

У 2021 році Палата представників оголосила Трампу імпічмент за звинуваченням у "підбурюванні до повстання" через події 6 січня, але його виправдав Сенат, де більшість тоді становили республіканці.

Нагадаємо, в листопаді Трамп одним із перших оголосив про участь у президентських виборах США у 2024 році.

Читайте також: Третій похід у Білий дім: якими є шанси Дональда Трампа знову стати президентом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: